İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Zuhal Erişen YTÜ Vakfı Ankara Şubesi'nde verdiği konferansta, Türkiye'de her 6 dakikada bir iş kazası meydana geldiğini, dünyada her yıl 1,2 milyon insanın iş kazası ve meslek hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyledi. "İŞ KAZALARINDA YILDA 1,2 MİLYON CAN KAYBI"

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Zuhal Erişen YTÜ Vakfı Ankara Şubesi'nde verdiği konferansta, Türkiye'de her 6 dakikada bir iş kazası meydana geldiğini, dünyada her yıl 1,2 milyon insanın iş kazası ve meslek hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Vakfı Ankara Şubesi'nde düzenlenen konferansta, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Zuhal Erişen iş güvenliği konusunda önemli bilgiler verdi. Türkiye'de her 6 dakikada bir iş kazası meydana geldiğini aktaran Erişen, dünyada her yıl 1,2 milyon insanın iş kazası ve meslek hastalıklarından hayatını kaybettiğini ifade etti. "SON YASA İLE TÜM İŞÇİLER İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINA ALINDI"

Zuhal Erişen Konferansta, 'İşçi Salığı ve İş Güvenliği' konusunda birbirinden ilginç örnekler verdi. Cumhuriyet tarihinde çalışma hayatı ile ilgili yapılan düzenlemelere değinen Erişen, bu konudaki ilk düzenlemenin 2 Ocak 1924 tarihinde "Hafta Tatili Yasası" ile gerçekleştiğini dile getirdi. 28 Ocak 1946'da Çalışma Bakanlığı'nın kurulduğunu ve bakanlık görevleri arasına sosyal güvenlik de eklendiğini dile getiren Erişen, 20 Haziran 2012 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilk kez tüm çalışanların iş güvenliği kapsamına alındığını belirtti. "HER ALTI SAATTE 1 İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR"

İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği konusunda dünyadan ve Türkiye'den ilginç istatistikler paylaşan Erişen, Türkiye'de her 6 dakikada bir iş kazası meydana geldiğini, her iki buçuk saatte bir 1 çalışanın sakat kaldığını, her 6 saatte 1 çalışanın ise hayatını kaybettiğini aktardı. Erişen'in verdiği bilgilere göre dünya genelinde iş kazaları can ve mal kaybı oldukça fazla. İş kazaları ve meslek hastalıklarının ABD'ye yıllık maliyeti 190 milyar doları bulurken, Norveç için bu rakam 40 milyar kron, Almanya için 28 milyar dolar, Avustralya için ise yılda 15-37 milyar Avusturalya doları olarak gerçekleşiyor. Erişen'in sunumuna göre dünyada her yıl 1.2 milyon insan iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybederken, 160 milyon çalışan iş kazaları ve meslek hastalıkları dolayısıyla yaralanmakta ve hastalanmakta. "İŞ KAZALARININ YÜZDE 98'İ İNSAN KAYNAKLI"

Erişen, iş kazalarının sebepler ile ilgili de çarpıcı istatistiklere yer verdi. Erişen'in verdiği bilgilere göre iş kazaları yüzde 78 oranında 'Tehlikeli Hareket' olarak nitelendirilen kusurlar, yüzde 20'si ise 'Tehlikeli Durum'dan kaynaklanıyor. Kazaların yüzde 2'lik kısmını ise doğal afetlerden kaynaklıyor. Kazaların incelendiğinde 5 temel nedenin arka arkaya dizilmesi sonucu meydana geldiğini aktaran Erişen, bu 5 temel faktöre Kaza zinciri adı verildiğini belirtti. Erişen bu 5 faktörü şöyle sıraladı: 'İnsanın tabiat şartları karşısında zayıflığı, kişisel kusurlar, tehlikeli hareket-tehlikeli durum, kaza olayı, yaralanma.' Etkinlik sonunda Zuhal Erişen'e Vakıf Şube Başkanı Ahmet Sarıgül tarafından plaket takdim edildi.