DENİZLİ Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu üyesi Necdet Özer, BM Güvenlik Konseyi ile İran arasında varılan uzlaşmanın İran’ın dünya ticaretine yeniden dönmesi demek olduğunu belirterek, “İran ve Irak’ın birlikte ticari partner olarak tekrar iş hayatımıza girmesi, Türkiye ve Denizli için yeni fırsatlar oluşturacak” dedi.
Denizli Ticaret Odası’nın Meclis Toplantısı’nda konuşan Necdet Özer, BM Güvenlik Konseyi ile İran arasında Cenevre’de yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanmasının Türkiye ve Denizli için yeni fırsatlar yaratacağını belirterek, “Petrol zengini komşumuz İran’ın izolasyondan kurtulmuş olması bölgemizdeki gerginliği ortadan kaldırdı. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının üzerindeki baskı azalacak. Böylece, ülkemiz için hem arz güvenliği arttı, hem de fiyat artış beklentileri kırıldı. İran için ilk olumlu gelişme bankalarda dondurulmuş olan paralarının serbest bırakılmış olması. Bu da İran’ın dünya ticaretine tekrar dönmesi demek” dedi.
İHRACATA DAYALI SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME
Dünya finans sistemindeki gelişmelere de değinen Özer, ABD’nin parasal genişlemeden çıkışının, kamuoyunda tartışıldığı kadar sert olmayacağını söyleyerek faiz oranlarının düşük tutulmak istendiğini kaydetti. ABD’ye sermaye akımının da sınırlanacağını hatırlatan Özer, “Ülkemizden kısa süreli tepki şeklinde sermaye çıkışı olacağını, bunun bir kaç hafta içinde normale döneceğini düşünüyorum. Biz Denizli Ticaret Odası olarak her ortamda, Türkiye’nin sağlıklı, sürdürülebilir büyümesinin ihracata dayalı olabileceğini hep söyledik. İnşallah bu dönüşüm sağlanabilir” dedi. Eylül ayında cari açığın beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini söyleyen Özer, büyüme hızının yüzde 4’ün altında kalması halinde cari açığın yüksekliğinden dolayı makro ekonomik dengelerin bozulması ve derinleşmesi riski olduğunu vurguladı.
10 AYDA 2 MİLYARI AŞAN İHRACAT
Denizli ihracatının artmaya devam ettiğini, 10 ayda ihracatın 2 milyar 498 milyon dolara ulaştığını belirten Başkan Özer, ithalatın da artış gösterdiğini ve 1 milyar 991 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti. İhracat ve sigortalı çalışan işçi sayısında artış olmasına rağmen Denizli’deki yatırımlarda azalma olduğuna işaret eden Özer, “2012 yılı sonunda 173 bin 142 kişi olan sigortalı çalışan sayısı, 2013 yılı ağustos ayı itibariyle 183 bin 369 kişiye ulaşmıştır. Teşvik politikalarında yeniden değişikliğe gidileceği tartışmalarının başladığı bugünlerde yeni düzenlemeleri bekliyoruz. İhracata ve ithal ikamesine dayalı yatırım teşvikleri verildiği takdirde bunda Denizli öncelik alacaktır. Tekrar sanayi ve ticaretimiz hızla gelişecektir” dedi.