DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu'nun yanı sıra, Irak, İran ve Suriye'de Kürtler'in yoğunlukta olduğu birçok yerleşim biriminde yıllardan bu yana oynanan, 'Amerikan futbolunun topsuz versiyonu' olarak adlandırılan Bire (yol kesme oyunu) karşılaşmalarının 3'üncüsünü düzenledi. Bu yıl yapılan karşılaşmalara Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yanı sıra, İran'ın Urmiye kentinden de gelen bir takım katıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Büyükşehir Belediyespor Kulübü'nün ortaklaşa girişimleriyle Bire (Yol kesme oyunu) karşılaşmalarının 3'üncüsü 'Bire tarih, kültür, spordur', 'Bire Mezopotamyadır' sloganlarıyla Şilbe Atletizm Sahası'nda düzenlendi. Karşılaşmalara Diyarbakır'ın Çınar, Bismil, Hazro, Lice, Eğil ilçelerinin yanı sıra, Batman, Van, Hakkari, Mardin'in Kızıltepe, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nin yanı sıra İran'da Kürtler'in yoğun olduğu Urmiye kentinden gelen bir takım katıldı. Eski dönemlerden kalma ve savaş stratejisinden doğmuş bir oyun olduğu ifade edilen Bire karşılaşmalarına katılan takım oyuncular birbirlerini elemek için yoğun çaba harcadı. Karşılaşmalarda oyuncular birbirlerini elemek için sahada koşturdu. Yüksek efor, ani karar verme, hızlı koşmayı gerektiren Bire karşılaşmalarında birbirlerine çarparak düşen oyuncular zaman zaman zor anlar yaşadı.
Büyükşehir Belediyespor Kulüp Teknik Direktörü Turhan Özyazanlar, kulüp yönetici ve oyuncuların da seyirci olarak izlediği müsabakada konuşan Büyükşehir Belediyespor Kulübü Başkanı Metin Kılavuz hem kulüp olarak hem de belediye olarak sporu "Dili, dini, etnik kökeni farklı olanları bir araya getiren ve evrensel barışa hizmet sunması gereken etkinlikler bütünü" olarak tanımladıklarını söyledi. Klavuz şunları söyledi:
"Maalesef bugün spor denince akla futbol ve elit bir anlayış geliyor. Bize göre spor;  bire demektir, engelli basketbol demektir, kadın futbolu demektir. Kadının sportif faaliyetlere daha aktif katılımı demektir. Bireysel çabaların yanında sporun toplumsal bir yaşam biçimi demektir. Birê bir çok sporun da atasıdır. Kale ve kaleyi savunma stratejisi üzerine kurulu bir spor olan Bire saldırı ve savunma takımlarından oluşuyor, çevikliği, ataklığı, stratejiyi içinde barındırıyor. Bize göre Bire geçmiş ile geleceği bir birine bağlamadır. Kültürdür, tarihtir, yaşamdır."
İran’ın Kürt bölgesi Sine’den gelen ve bir dövüş oyunu olan Şenfu Federasyon Başkanı Ferjit Bakiri de yaptığı konuşmada, Bire’nin Kürtler'in dört bir bölgesinde yaygınlaşması gerektiğini söyledi. Ferjit Bakiri, Kürtler'in bir gün olimpiyatlara kendi oyunları ile girmesini umduklarını belirterek, halen 22 ülkede bilinen Şenfu’nun Türkiye’de de bilinmesi ve temsilciliğinin oluşturulması gerektiğini kaydetti.
OYUNUN KURALLARI
Kurada kazanan tarafın saldırıya geçmesi ile başlayan oyunda, saldırıdaki oyunculardan biri savunmadaki bir oyuncu tarafından ellendiğinde oyuncu devre dışı kalıyor. Saldırıdaki oyuncu, savunmadaki oyuncu arasından geçince bir veya birden fazla oyuncuyu devre dışı bırakabiliyor. Saldırıdaki bir oyuncu 4 metre genişliğindeki kaleye ulaşınca da oyun kazanılmış oluyor.
KÜFÜR VE ŞİDDET YASAK
Maç sırasında ceza alanı kurallarına uymayan ve teknik hatalardan hakemin iki uyarısını alan oyuncu devre dışı kalıyor. Oyuncu bir sonraki devrede oyuna dahil olabiliyor. Küfür ve şiddet, oyundan çıkarılma nedeni olarak gösteriliyor. Bu gerekçelerle maçtan çıkarılan oyuncu o maçın diğer devrelerinde de oynayamıyor.