İZMİR Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile İran arasında 50 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşılabilecek bir potansiyelin olduğunu söyledi. İran Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Hossein Esfahbadi ile ihraç ürünleri fuarı protokolünü imzalayan Demirtaş, İran’ın önümüzdeki 10 yılda büyük bir ekonomik gelişme yaşayacağını belirtti.
İzmir Ticaret Odası, 25 - 29 Nisan tarihleri arasında 60 kişilik heyetle, İran’a İş ve İnceleme Gezisi düzenledi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak ve meclis üyelerinin yer aldığı heyet, İran Gezisi’nin ilk gününde Tahran’da temaslarda bulundu. Tahran Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantı ve ikili görüşmelere katılan İTO heyeti, İran Ticareti Geliştirme Bakan Yardımcısı Mir Abutaleb Bedri, Fuarlardan Sorumlu Bakan Yardımcısı Afkhami Raad, İran İthalat Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Barkhardar ve İran Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Hossein Esfahbadi ile görüştü. İran Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürlüğü ile İzmir Ticaret Odası arasında, İzmir ve Tahran’da İhraç ürünleri fuarı düzenlenmesi için protokol imzalandı.
Ekrem Demirtaş, Tahran Ticaret Odası’nda İranlı işadamlarına yaptığı konuşmada, İran için yeni bir dönemin başladığına dikkat çekerek, “İran’ın yıllardır maruz kaldığı haksız ambargo hafifletildi. Ruhani, tüm dünyada takdir edilen Türkiye’de sevilen bir lider. Onun yönetiminde 470 milyar dolar GSYİH ve 77 milyon nüfusu ile İran, sadece coğrafyamızın değil dünyanın da en güçlü ve önemli ekonomileri arasına girecek. İki dost ve komşu ülke yan yana 150 milyon kişilik dev bir pazara sahip. Karşılıklı ticaretimiz ve yatırımlarımız çok daha fazla olmalı. Bunu sağlayabilmek için İran Uluslar arası Fuarcılık Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladık. EİB işbirliğiyle, 2015’in ilk aylarında İran’da Türk ihraç ürünleri fuarını düzenleyeceğiz. Yine 2015’in ilk yarısında da İzmir’de İran İhraç Ürünleri Fuarı'nı gerçekleştireceğiz. Böylece ne alıp ne satabileceğimiz konusunda fuar ortamında görüşme imkanı bulacağız” dedi.
Türkiye’nin 22 bin çeşit ihraç ürünü olduğunu söyleyen Demirtaş, “İran ile daha fazla alanda ticaret yapabiliriz ancak bunun ortamının hazırlanması gerekiyor. Aslında yapmamız gereken iki ülke arasındaki ticaretin serbest hale getirilmesi. Ama gümrük duvarlarının arkasına saklanarak hiçbir gelişme yakalayamayız. Tahran’da Ege Dış Ticaret Merkezi kurmak istiyoruz. Aynı şekilde İzmir’de de İran Dış Ticaret Merkezi kurabiliriz. Burada tüm ürünler depolanarak iç piyasaya gireceği zaman vergileri ödenebilir” diye konuştu.
Türkiye ile İran arasındaki ticarette sorunlar olduğunu ancak bu sorunların iki ülke işadamlarının girişimleriyle çözülebileceğini söyleyen Tahran Ticaret, Sanayi ve Madenler Odası Başkanı Yahya Al Assad, “Şimdi İran’da yatırımın tam zamanı. Petrol ve doğalgaz konusunda yapacağınız temaslar çok önemli. Çünkü devlet, bu alanlardaki yatırımlara özel sektörün girmesini istiyor. Bir diğer önemli konu ise turizm. İran’a daha fazla Türk turistin gelmesini istiyoruz. Eğer güçlerimizi birleştirirsek hedeflenen 30 milyar dolara ulaşabiliriz” diye konuştu.
İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak ise, İTO üyelerinin İran’a yoğun bir ilgisinin olduğunu ifade ederek, “Ticaretin geliştirilebilmesi için iki ülke işadamlarının birbirlerini tanıması gerekiyor” dedi.

İÖ(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)