HAFTA sonunda Ankara ve İstanbul’da bir dizi temasta bulunan İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammad Cevad Zarif, Türkiye temaslarını kendi Facebook sayfasında kaleme aldı.
Bakan Dr. Zarif, internetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta 548 bin 853 kişinin beğendiği sayfasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ikili görüşmelerde bulunduklarını konuşmalarında çevreden tutun da bireylere kadar tehlikelerin ve tehditlerin ve terörizmin coğrafya ve bölge tanımadığını, siyasi ve askeri birliklerin ve ittifakların yerine küresel düzeyde bir güvenlik ağını inşa etmemiz gerektiğini anlattığını söyledi. İran Dışişleri Bakanı, "Sohbetimin sonunda nükleer silahın, İran'ın savunma doktrininde yerinin olmadığının ve hiçbir ülkenin güvenliğini sağlamayacağının altını çizerek, Suriye'nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne üye oluşunun, Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arındırılması için yararlanılması gereken bir fırsat olduğuna dikkat çektim" dedi.
Oturumdan sonra Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte İstanbul'da Havalimanı güzergâhında bulunan bir camiye giderek Cuma namazını kıldıklarını anlatan Bakan Zarif, Facebook’taki sayfasında şunları yazdı:
"Bildiğiniz gibi Türkiye Dışişleri Bakanı da benim gibi üniversitede ders veriyor. ‘Stratejik Derinlik’ adlı meşhur bir kitabı var. Bazı görüş ayrılıklarını bir kenara bırakırsak, ziyaretimin karşılıklı anlayış ortamında iyi bir görüşme olduğunu söylemeliyim. Başbakan ile yaptığım görüşme de iyiydi. Erdoğan ile yakından tanışmamıştık, ama Gül 1991 yılından beri çalışma arkadaşım ve dostumdur. Davutoğlu ile üçüncü kez görüşüyoruz. Bu Erdoğan ile yaptığım ilk görüşmeydi. Görüşme Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşti. Resmi ve baş başa gerçekleşen görüşmelerde ikili ve bölgesel konularda iyi ve ayrıntılı görüşmemiz oldu. Erdoğan ikili ilişkilere son derece vakıf. Kendilerini ilişiklerin tüm alanlarda geliştirilmesi konusunda istekli gördüm. Ulaştırma, enerji sanayi, ticaret ve diğer alanlarda sohbet ettik. Umarım, yaptığımız ikili görüşme iki ülke arasındaki işbirliğinin ülkelerimizin ilerlemesi ve kalkınması yönünde daha da gelişmesine vesile olur."
İran Dışişleri Bakanı, görüşmeleri sırasında Başbakan Erdoğan'ın önümüzdeki Ocak ayında İran'ı ziyaret etmesinin kararlaştırıldığını, Bakan Davutoğlu ‘nun da 3 hafta sonra EİT toplantısına katılmak ve ikili temaslarda bulunmak amacıyla Tahran'a geleceğini vurgularken, “Dış siyasette başarılı olmak istiyorsak, bölge ve dünya ile çok yönlü ilişkilere ihtiyacımız var. Biz bu hususun gereğini Allah'ın yardımıyla her iki düzeyde yerine getirdik ve iyi kazanımlar elde ettik" diye ekledi.