ŞIRNAK'ın Silopi İlçesindeki Habur Sınır Kapısı'nın karşısında, Irak tarafında bulunan Halil İbrahim Sınır Kapısı'nda yeni başlatılan ve personel yetersizliğinden aksayan fotoğraflı kayıt uygulaması, kuyrukların uzamasına neden oldu.
Türkiye'den Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a geçiş yapanlar, Kürt bölgesindeki Halil İbrahim Gümrük Kapısı'nda geçen hafta uygulamaya konulan fotoğraflı kayıt işlemi nedeniyle büyük zorluklarla karşılaşıyor. Halil İbrahim Gümrük kapısında pasaport işlemlerini yapmak isteyenlerin gişelere konulan kameralarla fotoğrafları çekilip kayıt altına alınıyor.
Ancak uygulama için görevlendirilen personelin yeterli uzmanlığa sahip olmaması ve işlemlerin gecikmesi nedeniyle şimdiye kadar yaşanmayan uzun kuyruklar oluşuyor. Geçen dönemlerde sadece 3 dakika süren pasaport kontrol işlemleri uzun kuyruklar nedeniyle 3 saati aşmaya başladı. Türkiye'den Irak'a giden G. B adlı yolcu, "Yaklaşık 20 yıldır bu gümrük kapısını kullanarak Irak'a geçiyorum. İlk kez Irak girişinde böyle bir izdihamla karşılaştım. İbrahim Halil Gümrük kapısının pasaport kontrol bölümünde yeni başlatılan fotoğraflı kayıt sistemi nedeniyle uzun kuyruklar oluşuyor. Daha önce 10 dakikada geçtiğimiz gümrük kapısını şimdi 3 saatte güçlükle geçebiliyoruz. Bu sistemin uygulanabilmesi için uzman ve pratik personelin ataması gerekiyor" dedi.

HC(GG/AAA)(FOTOGRAF)