Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe başkanlığı açılışı sırasında yaşanan gerginlik ve sonrasındaki olayları incelemek üzere sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan insan hakları heyeti ilçeye geldi. Heyet, taşlanan HDP binasını ziyaret etti.
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TTB Genel Merkez Üyesi Mehmet Zencir, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Celal Ovat, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Doğan Demir'den oluşan heyet, sabah saatlerinde Muğla'nın Fethiye İlçesi'ne geldi. Ziyaret öncesi Fethiye Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde geniş güvenlik önlemi aldı. Muğla'dan gelen toplusal olaylara müdahale araçları saldırıya uğrayan HDP binası önüne konuşlandırıldı.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Fethiye İlçe Başkanlığı'nı ziyaret eden heyet, daha sonra incelemelerde bulunmak üzere 9 Mart'ta saldırıya uğrayan HDP binasına gitti. Binayı dışarıdan izleyen heyet kamerayla görüntü aldı.
'SORUMLULARIN YARGI ÖNÜNE ÇIKMASI ÖNEMLİDİR'
Heyet adına konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP ve Kürt kökenli vatandaşlara yönelik saldırılarla ilgili incelemede bulunmak için ilçeye geldiklerini söyledi.
Fethiye'de olayın görgü tanıklarını ve mağdurlarını dinlediklerini belirten Türkdoğan, şöyle dedi:
"Kaymakam, belediye başkanı ve başsavcıyla da görüştükten sonra izlenimlerimizi bir rapor haline getireceğiz. Bu rapor önümüzdeki günlerde Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşılacak. Yaşanan olaylar hepimizi çok üzmüştür. Amacımız olayların sebeplerini, oluş biçimlerini, neden bu olayların olduğunu araştırmak, incelemek ve raporlaştırmak. Bir daha bu tip olayların olmaması için etkili tedbirler almak. En önemlisi de sorumluların etkili bir şekilde soruşturulup açığa çıkarılmasını sağlamak. Bu sorumluların yargı önünde hesap vermesi çok önemlidir."
'EMNİYET BİRAZ ABARTMIŞ OLABİLİR'
Ziyaret öncesi ilçede alınan geniş güvenlik önlemleri hakkında da konuşan Türkdoğan, "Bu bir insan hakları heyeti. Bu heyetler bu tip araştırmalar yaparken hükümetten güvenlik önlemi alınmasını ister. Biz de bu tip girişimlerde bulunduk. Ancak emniyet her seferinde yaptığı gibi biraz abartmış olabilir. Ben provoke edilen halkın kendiliğinden bu tarz eylemler yapacağını sanmıyorum. Önemli olan bu tip eylemleri provoke edenleri bulmaktır" diye konuştu.

ET(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)