DÜNYA'da sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefalı Balığı'nın 3 aylık av yasağı son buldu. Balıkçılar yasağın sona ermesiyle ağlarını göle bıraktı.
Nesli koruma altına alınan ve her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında uçarak üreme göçü yapan yaklaşık 2.5 milyar İnci Kefalı balığının bu süre içinde avlanması yasaklandı. Bu dönemde yoğun güvenlik önlemlerinin alınmasıyla göldeki balık popülasyonu artarken, balıkçılar yasağın bitmesiyle yeniden göle açıldı. Van Gölü'nün Adır Adası yakınlarında ağlarını göle bırakan Ahmet Gülgen, şöyle dedi:
"Üreme döneminde uygulanan yasaklar sayesinde göldeki balık sayısı gün geçtikçe artıyor. Biz bugün yasağın bitmesiyle vira bismillah diyerek ağlarımızı göle bıraktık. İnşallah bereketli bir yıl olur. Ancak, bizim tek isteğimiz yıllardır fiyatında artış olmayan balığımızın artık bir değer kazanmasıdır."
YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, 90 günlük av yasağı döneminin bugün bittiğini hatırlattı. Prof.Dr. Sarı, 'İnci kefali' adına bu balığın korunması için işbirliği halinde çalışan tüm kurumlara, görev yaptığı fakülteye koordinasyonu sağlayan Van ve Bitlis Valilği'ne, koruma çalışmalarında 24 saat aralıksız dere boylarında balık nöbeti tutan Van İl Jandarma teşkilatı üyelerine, inci kefalinin korunmasında görev alan gönüllülere başta olmak üzere her kesime Doğa Gözcüleri Derneği olarak teşekkür ettiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI