Eraydın AYTEKİN / SİVAS, () - SİVAS'ın Kangal İlçesi'nde cami imamı ve müezzin arasındaki tartışma mahkemeye taşındı. Başka yerlere tayin edilen iki görevlinin davasında tanıklık yapan kuran kursu öğrencisi 15 yaşındaki Y.O., 1 yıl sonra kaymakamlığa başvurarak, "Ben bir şey görmedim, duymadım" itirafında bulundu.
Olay geçen yıl Ağustos ayında Kangal İlçesi'nde yaşandı. İlçede 30 yıldır imamlık yapan 54 yaşındaki Hulus Kılıçer ile kısa süre önce camide müezzin olarak görevlendirilen 28 yaşındaki İsmail Kılıç, cami bahçesine serilen kilimler yüzünden tartıştı. İddiaya göre imam Hulus Kılıçer, müezzin İsmail Kılıç'tan Ramazan ayında cemaatin namaz kılması için bahçeye serilen kilimleri içeri almasını istedi. Müezzin kabul etmeyince aralarında tartışma yaşandı. Bu sırada olay gören imam Hulus Kılıçer'in oğlu 25 yaşındaki Akif Kılıçer de tartışmaya dahil oldu. Kısa süreli tartışmanın ardından müezzin İsmail Kılıç savcılığa başvurarak darp edildiğini ileri sürüp imam Hulus Kılıçer ile oğlundan şikayetçi oldu. Müezzin Kılıç, olayı gördüğünü iddia ettiği caminin Kuran kursunda kendi öğrencisi olan Y.O.'yu da şahit gösterdi.
Savcılıkta görgü tanığı olarak ifade veren Y.O., olay sırasında imamın müezinin boğazını sıktığını, oğlunun da gelerek tehdit ettiğini söyledi. Müezzin İsmail Kılıç'ın basit tıbbi müdahale ile giderilecek şekilde yaralandığına dair rapor alındı. İmam ve oğlu hakkında tanık beyanına da dayanılarak Kangal Sulh Ceza Mahkemesi'nde yaralama ve tehdit suçlamasıyla dava açıldı. Dava süreci sonucunda imam beraat ederken, oğlu Akif Kılıçer 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme sürecinde Sivas İl Müftülüğü, imam Hulus Kılıçer'i ilçeye bağlı Kuşkayası Köyü'nün Kargakalesi mezrasına imam olarak, İsmail Kılıç'ı ise Divriği Müftülüğü'nde vaiz olarak tayin etti.
1 YIL SONRA İTİRAF GELDİ
Olay tarihinde mahkemede tanık olarak ifade veren Kuran kursu öğrencisi Y.O. kısa süre önce İbadullah Camisi'nin yeni müezzini Mehmet Zayit Kasapoğlu'na vicdan azabı duyduğunu söyleyerek olayı anlattı. Ardından 2 hafta önce Kangal Kaymakamlığı'na dilekçe yazdı. Y.O. kaymakamlığa gönderdiği dilekçede, olay günü kendisinin abdest aldığını, imam ile müezzin arasındaki tartışmayı görmediğini ve yaşananlara şahit olmadığını belirtti. Y.O., o tarihte camide öğrenci olması nedeni ile İsmail Kılıç'ın kendisine mahkeme ve savcılıkta verdiği ifade için telkinde bulunduğunu ve kendisinin de o yönde konuştuğunu belirterek, "Kesinlikle öyle bir olay olmadı. O tarihte müezzin olan İsmail Hoca'nın zorlamaları nedeniyle o şekilde ifade verdim. Ben kesinlikle aralarındaki kavgayı görmediğim gibi olaya da şahit olmadım. Bu şekilde ifademi düzeltiyorum" dedi.
İMAM ŞİKAYETÇİ OLDU
Bu gelişme üzerine, olaydan sonra ilçe merkezinden Mart ayında mezraya tayin edilen imam Hulus Kılıçer Kangal Cumhuriyet Başsavcılığı'na müezzin İsmail Kılıç hakkında 'Yalancı şahit dinletmek' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Dilekçesinde müezzinin olaydan 2 gün sonra rapor alarak kendi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ve şahit gösterdiğini belirten Kılıçer, savcılık ve mahkemede dinletilen Y.O.'nin yalancı şahitlik yaptığını itiraf ettiğini belirterek İsmail Kılıç'ın cezalandırılmasını istedi. Savcılık inceleme başlattı.
OĞLU: TAYİN KARARININ İPTALİNİ BEKLİYORUZ
İmam Hulus Kılıçer'in ilçede yaşayan küçük oğlu Emrah Kılıçer, olayda babası ve ağabeyinin mağdur edildiğini söyledi. Babasının 30 yıllık imam olduğunu ancak, başlatılan soruşturma kapsamında tayininin mezraya çıkarıldığı belirten Kılıçer, görgü tanığının yalan beyan verdiğini itiraf etmesiyle her şeyin ortaya çıktığını söyledi. Babasının yaşadığı haksızlık nedeni ile emekli olmayı düşündüğünü belirten Kılıçer, Müftülükçe verilen tayin kararının iptal edilerek yeniden ilçede görevlendirilmesini beklediklerini vurguladı.

FOTOĞRAFLI