ERZURUM Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özden, Soma'da meydana gelen faciayla birlikte oluşan kazalarının kadere bağlandığını, bu nedenle 'kader' konusunun yeniden yorumlanması gerektiğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özden, Soma'da meydana gelen faciayla birlikte oluşan kazalarının kadere bağlandığını, ancak bunlarda tedbirsizlik ve ihmalin söz konusu olduğunu bildirdi. Kaderin kültürümüzde tüm suçların üzerine yıkıldığı bir inanç konusu haline geldiğine işaret eden Prof.Dr. Özden, bu konuda uzmanların bir araya gelerek kaderi yeniden yorumlamaları gerektiğini belirtti.
1200 YILLIK YORUM DEĞİŞMELİ ÖNERİSİ
Kaderin yeniden yorumlanmasının ardından kazaların kader olmaktan çıkacağını anlatan Prof.Dr. Özden şöyle konuştu:
"Soma'da madencilerin ölmesinin ardından 'Acaba bu kazalar kader midir?' diye düşünmeye başladım. Kader konusu bizim kültürümüzde sanki tüm suçların üzerine yıkıldığı bir inanç konusu haline gelmiş. Bu konunun yeniden değerlendirilmesinden yanayım. İlahiyat fakültelerindeki kelam ve tesfir hocaları ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nda uzmanlar bu konuyu yeniden yorumlamalı. Acaba herhangi bir tedbir alınmaksızın ortaya çıkan kazalara kader denilir mi? Olabilecek tüm tedbirler alındıktan sonra bir kaza oluyorsa bu kaderdir. Kader 1200 yıl evvel yapılan yorumlara dayandırılmaktansa yeniden ele alınmalı. Çünkü bu anlayış 1200 yıl öncesinden kalmıştır ama olaylar değişmiştir. O dönemde bu şekildeki gibi trafik kazaları maden kazaları olmuyordu. Devlet, iş güvenliği konusunda çeşitli tedbirler alıyor ama bu işin bir de inanç boyutu var. İşte o kısım noksan kalıyor. Her kaza kadere bağlanmazsa kazalar da azalır. İşletme sahipleri 'Nasılsa bir kadere bağlayamayacağım' diye bütün tedbirleri alır. Ölümlü bir kaza olmadığı zaman 'Allah'a şükür ölen yok' diyecek durumdayız. Bu da kader anlayışımızın yanlış algılanmasına bağlıyorum. Bunu yeniden yorumlayacak bilim adamları ve uzmanlar var. Onlar bir komisyon kurarak kaderi yeniden ele alabilirler. Böylece ülkemizde kazaların en aza ineceğine inanıyorum." 

NK(KS/AK) (FOTOĞRAFLI)