AVRUPA Birliği'nin (AB) asma yaprağındaki ilaç oranı değeri Türkiye'nin salamura yaprak ve zeytinyağlı sarma ihracatını vururken, bundan en çok etkilenen il ise Manisa oldu. Manisa'nın 2013 yılında 1 milyon 264 bin 73 kilogram olan salamura asma yaprağı ihracatı, bu yıl itibariyle 80 bin 240 kilogram olarak gerçekleştiği bildirildi.
Türkiye'nin asma yaprağı ihracatı 13.5 milyon dolar, yaprak sarma ihracatı ise 35 milyon dolar. İhraç edilen salamura yaprak ve sarma yapraklarının büyük bölümü ise üzümün başkenti olarak kabul edilen Manisa'dan temin ediliyor. Manisa'da toplanan asma yaprağının yüzde 95'lik bölümünü ise Alaşehir ilçesi karşılıyor. Burada toplanan yapraklar başta Almanya ve Yunanistan olmak üzere Fransa, İsviçre, Hollanda, Damimarka, Belçika, Kuveyt, Lübnan ve diğer AB ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Ancak, AB'nin bir kilogram asma yaprağı için belirlediği 0.05 miligramlık ilaç kalıntısı (pestisit) ihracaatta sıkıntı yaratıyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğü verilerine göre, Manisa'nın 2013 yılında 1 milyon 264 bin 73 kilogram olan salamura asma yaprağı ihracatı, bu yıl itibariyle 80 bin 240 kilogram olarak gerçekleşti. AB'nin asma yaprağı için belirlediği ilaç kalıntısı oranını 2013 yılında geçerli olmasına rağmen bu yıl yaşanan düşüşün ilaç kullanımının artmış olması olarak yorumlandı. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, bu düşüşün nedenini salamura asma yaprağı ve zeytinyağlı sarma ihracatı yapan firma sayısının az olmasına bağladı. Bu nedenle yurt dışına çok az yaprak gitttiğini belirten Türk, "Yaprakta kalıntı olmasından dolayı üretici iç piyası tercih ediyor. Ancak, ilaç kalıntısı, artık iç piyasada da sorun olmaya başladı. Ziraat Odası olarak sürekli uyarılarda bulunuyoruz" dedi.
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, AB ülkelerine ihraç edilen salamuralık asma yaprağının yüzde 100 ziraat ilaç kalıntı analizine tabi tutulduğunu belirtip, "Kurumumuzun yeterli olmadığı yerlerde özel laboratuvarlardan destek alıyoruz. Bilindiği gibi üzümde hastalıklardan ve zararlılardan korumak için bir takım kimyasal mücadale uygulanır. Çiftçimizin ihracatta mağdur olmaması için zirai ilaç kalıntılarına dikkat etmeleri için gerekli uyarıları yapıyoruz" dedi.
"HAYVANLARIN BİLE YEMEYECEĞİ YAPRAKLARI SATIYORUZ"
"Ülke olarak insan sağlığını ikinci plana ittik" diyen Alaşehirli salamura yaprak ihracaatçısı Tamer Çağlayan, "Hayvanların bile yemeyeceği yaprakları satmaya kalkıyoruz. Asmalara attığımız ilaçlar böcekleri öldürüyor ancak kalıntı kaldığı için insanları da yavaş yavaş öldürüyor. Eskiden köylere eğitmenler gider konserve, salamura, turşu gibi kışlık ürünlerin yapımını köylülere öğretirlerdi. Şimdi insanlar bilinçsiz olarak ilaç kullanıyor ve insan sağlığını tehlikeye sokuyor. Üretici, asmada ne kadar yaprak varsa topluyor, pazara gönderiyor. Pazardan alınan yaprağın yarısı çöpe dökülüyor. İhraç ettiğimiz ürünlerde de kalıntı oranı yüksek çıktığı için dünya çapında Türk ürünü salamura yaprak pazarını kaybediyoruz" diyerek, uyardı.
Çağlayan, çözümün üreticinin bilinçlendirilmesinden geçtiğini vurgulayıp, "Devlet gerekli önlemleri almalı,Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, İlçe Tarım Müdürlüğü gibi resmi ve sivil toplum örgütleri bu konuda önce eğitim, sonra caydırıcı önlemler almalıdır. Aksi taktirde yaprak satmamız hayal olur. İnsanlar topladıkları yaprakları önce kendileri yemeli. Kendileri yemediği yaprağı pazara sürmemeli" diye konuştu.
İhraç edilen asma yaprakları 450 ayrı ilaç kalıntısı analizinden geçiriliyor.
Basında, Türk asma yaprağının Avrupa pazarına girememesi nedeniyle Yunanistan'ın büyük avantaj elde ettiğini, hatta Yunanlı girişimcilerin emek ucuz olduğu için salamura yaprağı Çin'de sardırıp, Avrupa'ya sattığı yolunda haberler çıkmıştı.

FOTOĞRAFLI