Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - NESLİ tükenme tehlikesi altındaki iki vaşak vurulmasıyla gündeme gelen Burdur'da başlatılan envanter çalışmalarında, aynı bölgede fotokapanla hem vaşak hem de karakulak görüntülendi.
Geçen yıl kasım ayında Altınyayla İlçesi'nde, 1 ay sonra da merkeze bağlı Yaylabeli Köyü'nde bilinçsiz avcılar tarafından iki vaşak vurularak öldürüldü. Bu iki olayın ardından Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü tarafından hem vatandaşların bilinçlendirilmesi hem de bölgedeki yaban hayvanlarının popülasyonlarının belirlenmesine yönelik envanter çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile işbirliğinde yürütülen envanter çalışmaları daha ilk haftalarında meyvesini verdi. Çalışmalarda, birçok memeli türle birlikte nesli tehlike altında olan hem vaşak (Lynxlynx) hem de karakulak (Caracalcaracal) türleri fotokapanlarla görüntülendi.
Bölgedeki çalışmaları Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz, MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burçin Yenisey Kaynaş ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Yasin İlemin birlikte yürütüyor.
Çalışmayı yürüten uzmanlar tarafından, ülkemiz genelinde nesli tehdit ve tükenme altındaki vaşak ve karakulak türlerinin aynı anda tespit edildiği bu önemli çalışmanın, çok geniş bir sahada ve yoğun bir şekilde sürüyor olmasına rağmen elde edilen bulguların durumun ciddiyetine işaret ettiği belirtildi.
Aynı bölgede hem vaşak hem de karakulak görüntülenmesine ilişkin çalışmayı yürüten uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, "Buna göre alanda yaşayan her iki türün de nadir olarak tespit edilmesi, türlerin popülasyonlarının ciddi bir tehlike altında olduğu gösteriyor. Çalışmanın ilerleyen aşamalarında bu iki türün yoğunlaştığı alanlar tespit edilerek bu bölgelerde koruma ve bilinçlendirme çalışmaları planlanmaktadır. Böylece Burdur'un doğası için kilit öneme sahip türlerimiz ve bölge doğası için önemli adımlar atılmış olunacaktır" denildi.

MÇ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)