İZMİR Kent Hastanesi'nde, gönüllü donör olan 40 yaşındaki Nurten Saraçoğlu ile 38 yaşındaki Gülfer Karapınar, birer böbreklerini vererek, birbirlerinin eşlerinin hayata tutunmasını sağladı. Yapılan çapraz nakille 41 yaşındaki Ali Karapınar ve 42 yaşındaki Mehmet Saraçoğlu hayata bağlanırken, iki kadın da kocalarının sağlıklarına kavuşmasının sevincini yaşadı.
İzmir'in Narlıdere İlçesi'nde oturan vinç operatörü Ali Karapınar'ın hayatı, 17 yıl önce böbreklerinin iflas etmesiyle alt üst oldu. Ev hanımı Gülfer Karapınar ile evli olan,18 yaşında Murat Can ve 10 yaşında Esra adlarında iki çocuğu bulunan Karapınar için makineli yaşam başladı. 2 yıl yaşamını diyalize girerek sürdüren, malülen emekli olmak zorunda kalan Karapınar'a can aşısı annesi Ayşe Karapınar'dan geldi. Anne Karapınar'ın bir böbreği oğul Karapınar'a nakledildi. Ali Karapınar için diyaliz dönemi sona erdi, anne böbreğiyle yeni bir hayata başladı. Ancak Ali Karapınar ilaçlarını düzenli kullanmayı bırakıp, yüksek tansiyonuna karşı önlem almayınca 14 yıl taşıdığı anne böbreği çalışmaz hale geldi. Vücudu yıllar sonra annesinden nakledilen böbreği reddeden Karapınar, evde periton diyaliz yaparak yaşamını sürdürmeye başladı. Kan uyuşmazlığı nedeniyle eşi Gülfer Karapınar'ın donörlüğü kabul edilmeyen Karapınar, kadavradan bağış beklerken İzmir Kent Hastanesi'nde böbrek hastaları için düzenlenen seminerde 'çapraz nakil' yönteminden haberdar oldu. Çaresizliğine ilaç gibi gelen bu haber üzerine Karapınar çifti aynı hastanenin Böbrek Nakli Merkezi'ne başvurarak uygun aday çıkması halinde çapraz nakil yaptırmak istediklerini bildirdi.
ÇOK BEKLEMEDİLER, ŞANS YÜZLERİNE GÜLDÜ
Karapınar çifti heyecanlı bir bekleyişe girerken, Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde oturan Mehmet Saraçoğlu da 7 yıldır mahkum olduğu diyalizden kurtulmak için mucize bekliyordu. Çünkü Burhaniye Devlet Hastanesi'nde personel olan Saraçoğlu'na eşi bir çocuk annesi Nurten Saraçoğlu, annesi Hafize Saraçoğlu ile ablası Huriye Çengel de gönüllü donör olmuş ancak nakil için uygun bulunmamışlardı. İyileşme umutlarını kadavradan bağışa bağlayan Saraçoğlu, 5 yıl önce müjdeli haberle sevinmiş ama yedekte kalıp nakil gerçekleşmemişti. Şansını döndürmek isteyen Saraçoğlu, İzmir Kent Hastanesi'ne başvurarak kadavra listesine adını yazdırırken eşi Nurten Saraçoğlu'nun böbreğini vermek istediğini ama uygun olmaması yüzünden çaresiz kaldığını anlatmıştı. Saraçoğlu çifti de çaresiz ve çapraz nakilden habersizdi. Yapılan tetkiklerden sonra Gülfer Karapınar ile Nurten Saraçoğlu'nun böbreklerinin birbirlerinin eşlerine uyumlu olduğu belirlendi. Saraçoğlu çiftine bu durum bildirildi. Saraçoğlu çifti çapraz nakil için olumlu karar verince Karapınar çiftine müjde verildi. İki aile bir araya gelip tanıştı. Diyalize mahkum yaşamdan kurtulmak isteyen kocalara çapraz bağış yapan eşleri yeni hayatların kapısını açtı. Gülfer Karapınar'dan alınan bir böbrek Mehmet Saraçoğlu'na, Nurten Saraçoğlu'nun bir böbreği de Ali Karapınar'a nakledildi. Nakil geçtiğimiz günlerde İzmir Kent Hastanesi'nde, Opr. Dr. Işık Özgü'nün başkanlığında Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Uzm. Dr. Ebru Sevinç Ok'un yer aldığı ekip tarafından gerçekleştirildi.
'ORGAN KARDEŞİ OLDUK' 
Başarılı geçen nakil sonrasında önce iki çocuk annesi Gülfer Karapınar ile 16 yaşında Tayfun adlı bir oğlu olan Nurten Saraçoğlu, bir hafta sonra da 'Organ kardeşi olduk' diyen eşleri şifayla taburcu oldu. Fedakar eşleri sayesinde yeni bir hayata başladıklarını belirten Ali Karapınar, “Tıptaki gelişmeler bizim gibi çaresiz hastaların en büyük umudu. Bir tesadüfle öğrendiğimiz çapraz nakil, kadavra umudu kalmayan, donörü olmayan bizim gibi hastalar için yeni hayatın anahtarı oldu. Saraçoğlu ailesiyle artık akraba olduk. Eşime de Saraçoğlu ailesine de çok teşekkür ediyorum" dedi. Mehmet Saraçoğlu da Ali Karapınar ile aynı düşüncede olduğunu belirterek, “Bu değiş tokuş olmasaydı, bu imkan bize sunulmasaydı kaderimize küserek umutsuz bekleyişte olacaktık. Eşim de böbreğini taşıdığım Gülfer Karapınar da büyük fedakarlık yaptı, onlara ve doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
SAĞLIKLARI ÇOK İYİ
Opr. Dr. Işık Özgü, başarılı geçen nakil sonrasında hastaları ve donörleri bir hafta arayla taburcu ettiklerini söyledi. Çapraz nakillerin ailelerin anlaşması ve karşılıklı fedakarlıkla mümkün olduğunu belirten Özgü, “İki hastamız da uygun vericileri olmamasına karşın bu yöntemle nakil olma şansını yakaladı. Sağlıkları çok iyi" dedi.


FOTOĞRAFLI