ZONGULDAK'ta mahallelerin yüksek noktalarına, afet ve acil durumlarda halkın uyarılması için 18 ikaz alarm direği dikildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, direkleri baz istasyonu sanan vatandaşların tepkisiyle karşılaştıklarını belirterek, "Bunlar baz istasyonu değil, AFAD'ın ikaz alarm sistemi" dedi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında imzalanan sözleşme kapsamında hazırlanan 'İkaz ve Alarm Bütünleşik Sistemi' projesi, ilk kez pilot il seçilen Zonguldak'ta uygulandı. Proje kapsamında, halkın olası afet ve acil durumlarda uyarılması için kentteki mahallelerin yüksek noktalarına birer ikaz alarm direği dikildi. Üzerinde hoparlör ve siren sistemi bulunan 20 metre uzunluğundaki direklerden Zonguldak'a 18, Ereğli İlçesi'ne ise 2 tane dikildi.
Henüz deneme aşamasında olan sistem devreye girdiğinde halk, doğal afetler gibi acil durumlarda bu sistemle hızla uyarılacak. Ana komuta merkezi AFAD İl Müdürlüğü, tali komuta merkezi İl Emniyet Müdürlüğü'nde olan sistem, Atatürk'ün ölüm yıldönümlerinde de siren çalınması için kullanılacak.
AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör, olağanüstü durumlarda halkın uyarılmasında ikaz alarm sisteminin devreye gireceğini söyledi. Güngör, ikaz alarm direklerinin hepsinin aynı anda çalışabildiği gibi sadece bir mahalledeki direğin de tek başına devreye girebildiğini  belirtti. Sistemin kurulması sırasında bazı vatandaşların baz istasyonu tepkisiyle karşılaştıklarını ifade eden Güngör, şöyle konuştu:
"Ben bizzat alana giderek bunun baz istasyonu olmadığını, siren sistemi olduğunu, vatandaşlarımızın olağanüstü durumlarda uyarılması için kullanılacağını anlattım. TÜBİTAK'ın yaptığı bir proje. TÜBİTAK'tan izinsiz bu proje üzerinde bir değişiklik yapmak veya bu projeye ekleme yapmak ne bizim yetkimizde ne de bir başkasının yetkisinde. Tamamen TÜBİTAK'ın kontrolünde gerçekleştirilmekte. O nedenle vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Bu kesinlikle baz istasyonu değil. Sadece AFAD'ın ikaz alarm sistemi."