MENDERES'İN EVİNDE

CHP ve MHP tarafından Cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, sivil toplum örgütünün temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından eski başbakanlardan Adnan Menderes'in doğduğu Çakırbeyli Köyü'nü ziyaret etti. Menderes'in evini gören ve köy konağındaki Menderes'in resimlerini inceleyen İhsanoğlu, kendisi de bu resimlerin altında köylülerle hatıra fotoğrafları çektirdi.

Köy kahvesinde açıklama yapan Ekmeleddin İhsanoğlu, “Burada demokrasi kahramanı Adnan Menderes'in evinin, ailesinin, akrabalarının olduğu bir yer. Buraya gelmek bir farzdır. Buraya demokrat olmak isteyenler için gelmek bir farzdır. Bunu yapmanın mutluğunu yaşıyoruz. Üç tane aday var, siz bunlardan birisini seçip Çankaya'ya göndereceksiniz. Seçeceğiniz kişi herkesi kucaklayan bir kişi olmalı. Türkiye'de ayrılık gayrılık yapmayan, ötekileştirmeyen cepheleştirmeyen birisi olmalı. Buradan 60 sene önce temeli atılan demokrasi meşalesini daha ileriye götürmek istiyoruz. Kurumların uyumlu çalışmasını istiyoruz. Kimseye karşı sopa kullanmayan herkesi kucaklayan birisini seçmelisiniz. Hayatım boyunca bu milletin devletinin bayrağın hizmetinde oldum. Siz Çankaya'ya huzuru getirecek birisini seçeceksiniz. Uluslar arası itibarını yükseltecek birisini getireceksiniz. Bölünmeyi ayrıştırmayı bitirecek birisini seçeceksiniz. Cumhurbaşkanı almadığı oylardan da sorumlu olmalı. Ötekileştiren birisi olmamalı. Çankaya'da krize kavgaya gerginliği mahal yoktur. Bunların bizim ülkemize faturası ağır olur. Bunların örneklerini bir daha yaşamak istemiyoruz" dedi.

TÜRK DIŞ POLİTİKASI TÜRK USULÜ TARTIŞMALARA KURBAN EDİLMEMELİ

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ekmeleddin İhsanoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı adaylarından Selahattin Demirtaş ile ilgili söyledikleri sözlerin hatırlatılması üzerine, genel başkanlar arasındaki tartışmalara polemiklere karışmadığını, bu yönde aldığı bir prensip kararının olduğunu söyledi. Menderes'ten örnek alarak siyasete seviye getirilebileceğini de dile getiren Ekmeleddin İhsanoğlu, Mısır'daki darbeye, darbe demediğiyle ilgili eleştirilere ise, “Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı Sisi'ye tebrik mesajı gönderdi ve bu polemikleri bitirdi. Dış siyaseti Türk usulü iç tartışmalara kurban etmenin Türkiye'nin menfaatine olduğunu düşünmüyorum" dedi.

AYDIN ()

FOTOĞRAFLI