"SİZ YUKARI 50 KÜSÜRLE ÇIKARSANIZ ÖBÜR 50'NİN HALİ NE OLACAK"

Erzurum'da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, merkez Palandöken ilçesindeki Yıldız Düğün Salonunda verilen iftar yemeğine katıldı. İhsanoğlu, iftar sonrası yaptığı konuşmasında, "Türkiye statükoyu bozmak istiyor. Vesayet sistemini sona erdirmek istiyor. Türkiye yeni umutlara, yeni ufuklara açılmak istiyor. Bu da inşallah 10 Ağustos'taki seçimlerde Türk milletinin kararına vesile olacaktır. 16 Haziran'da iki partinin daha sonra diğer partilerin de verdiği destekle kendimi büyük Türkiye'nin adayı olarak görüyorum. Aynı zamanda AK Partlili kardeşlerimizin de mühim bir kısmının gerek kurucularından gerek sade vatandaşlarından hepsinin bize karşı olan ilgisinin farkındayım ve onlarla beraber olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Çünkü Türkiye Cuhuriyeti Cumhurbaşkanı bir partinin adayı olarak ortaya çıkamaz. Bütün milletin adayı olarak çıkması lazım ve 76 milyonu kucaklaması lazım. Cumhurbaşkanı özel bir siyasi gündemle çıkamaz Çankaya'ya. O bütün siyasileri kucaklayacak. TBMM ile beraber gerek meclisteki partililer gerek meclis dışında kalan partililerle Türkiye'nin milli birliğini ve beraberliğini temin edecek bütünlüğünü sağlayacak ve yüksek menfaatlerini temin etmek için elinden gelen her türlü gayreti yapacaktır. Yoksa 'Ben şu partinin adayıyım. Ben şu programla ortaya çıkıyorum. Bana oy veriniz' denirse peki size oy verenlerin temsilcisi olursunuz da o vermeyenlerin hali ne olacak? Siz yukarı 51, 52 veya 50 küsürle çıkarsınız öbür 50'nin hali ne olacak. Onların temsilcisi kim olacak?. Öyle şey olur mu? Milleti ikiye bölmek olur mu?" dedi

Ekmeleddin İhsanoğlu, burada yaptığı konuşmasında da başkanlık sistemini eleştirerek "Türkiye ilk defa Cumhurbaşkanı seçmiyor. Türkiye'nin 2'nci Cumhurbaşkanını seçiyor. Bu da mevcut anayasayla yapılacaktır. Anayasanın hükümleri bellidir. Anayasa'daki hükümler Cumhurbaşkanının nasıl seçileceğini, görev ve yetkilerinin neler olacağını belirtiyor. Siz mevcut anayasaya göre seçileceksiniz. Yukarı çıktıktan sonra da 'Ben bunu beğenmiyorum. Yeni anayasa istiyorum' diyemezsiniz. Böyle bir hakkınız yok. Veya başbakanın icra yetkisini alıp kendinize bunu birleştiremezsiniz. Hem parti lideri, hem Başbakan, hem Cumhurbaşkanı olamazsınız. Demokratik dünyada böyle birşey yok. Ama mesela Kuzey Kore'de falan var. O bakımdan önümüzdeki seçimler çok önemlidir" diye konuştu.

Bugün Cumhurbaşkanı adaylarının resmi gazetede yayınlandığına dikkati çeken İhsanoğlu, "Bugün resmi gazetede 3 isim yayınlandı. Bendenizin ismi birinci isim olarak yayınlandı. Allah'tan mani olmazsa 10 Ağustos'a kadar 3 isim medeni bir şekilde yarışa girecek. Bu yarışın içinde sizler bu 3 isimden birini seçeceksiniz. Erzurum tarih boyunca ülkemizin en sağlam kalesi olmuştur. Nene Hatunlar, kahraman kadınlarımız yetişmiştir burada. Bugün şehitler derneğini ziyaret ettim. Başkan bana Erzurum'un son yıllarda 500'e yakın evladını şehit verdiğini söyledi. Bu kadar şehitler veren bir şehirde devletin, milletin bölünmesi kabul edilebilir mi? Size soruyorum kabul eder misiniz? Biz diyoruz ki milletin birleşmesi lazım. Sevgiden, saygıdan birlikten yana olan adaya verilsin ve Türkiye'nin önü açılsın" dedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, iftardan sonra Erzurum'un en işlek caddelerinden biri olan Cumhuriyet caddesinde gezerek halkı selamladı. İhsanoğlu, sokaktaki bir çay ocağında oturup limonlu çay içerek halkın sorunlarını dinledi ve sohbet etti. İhsanoğlu, saat 22.00 sıralarında geldiği özel uçakla Bursa'ya gitti. 

FOTOĞRAFLI