Süleyman KAYA/ISTANBUL, () İNSAN Hakları Derneği Kadın Hakları Komisyonu üyesi bir grup kadın, İŞİD’in kadınlara yönelik katliamını İstanbul Valiliği önünde protesto etmek amacıyla eylem yaptı.
İstanbul İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Hakları Komisyonu bir grup, İŞİD’in kadınlara yönelik katliamlarını protesto etmek için İstanbul valilik önünde saat 11.00 sıralarında toplandı. Grup üyeleri, “Şengal’de kadın kıyımına, zorla Müslümanlaştırmaya, kaçırılmaya, tecavüze hayır!” yazılı pankart açıp, ‘Filistinli kadınlar yalnız değildir’, ‘Türkmen kadınlar yalnız değildir’, ‘Şengal kadınlar yalnız değildir’ ve ‘Kadın katliamlarına son’ şeklinde slogan attı.

Grup adına Mürvet Yılmaz, Türkçe, Hatun İldemir, Kürtçe basın açıklaması okunmasının ardından İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) Başkan yardımcısı ve eski İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Emire Eren Keskin,  tüm savaşların öncelikle kadınları vurduğunu belirterek, “Kadınların bir savaş ganimeti olarak görülmesi çok uzun yıllara dayanır. 1’nci ve 2’nci dünya savaşlarında milyonlarca kadın taciz ve tecavüze uğradığı halde bu Tokyo ve Nürnberg mahkemelerinde bir savaş suçu olarak görülmedi. Kadınlar ancak kendi mücadelesiyle kadına yönelik şiddetin bir savaş suçu, insanlığa karşı bir suç olduğunu bütün dünyaya kabul ettirdiler. Artık uluslar arası hukukta yer alıyor. Ancak bizim coğrafyamızda olduğu gibi dünyada da yazılı hukukla uygulama birbirinin aynısı olmuyor. Bu nedenledir bu yaşadığımız bütün sorunlar. Emperyal güçler tarafından Kürdistan ve Ortadoğu yeniden şekillendirilmek isteniyor. Bu şekillendirme yapılırken insan hakları ve başta kadın hakları kesinlikle dikkate alınmıyor. Biz önce coğrafyamızda yetkili olan devletten talep ediyoruz, İŞİD’i bu faşist,islamı kötüye kullanan bu çeteyi desteklemekten vazgeçin. Çünkü hepimiz bu suçun bir şekilde ortağı oluyoruz. O nedenle soykırıma karşı önce bu coğrafyadaki devlet yetkililerinden talepte bulunmak gerekiyor” dedi.
Basın açıklaması esnasında bir grup kadın çevik kuvvet polisinin de önlem aldığı görülürken açıklama sonrasında grup olaysız bir şekilde dağıldı.
(FOTOĞRAFLI)