Orhan UZUN/İZMİT (Kocaeli), ()- İNSAN Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyelerinin, cezaevindeki hasta mahkumların  serbest bırakılmalarını sağlamak amacıyla İstanbul'dan başlattıkları Ankara yürüyüşü devam ediyor. Dün akşam İzmit'e ulaşan ve bugün de Kandıra F Tipi Cezaevi önüne giden grup, Türkiye'deki hapishane koşulları tecrit işkencesiyle birleşince her türlü hastalığa zemin hazırladığını ileri sürdü.
Dün İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri ve cezaevlerinde yakınları bulunan ailelerin Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde toplanmasıyla başlayan Ankara yürüyüşünde grup önce Gebze İlçesi'ne ulaştı. Akşam da İzmit'e gelen ve kent için yürüyüş yapan grup adına yapılan açıklamada, hapishanelerde 18 Mayıs itibarıyla bulunan 152 bin 284 tutukludan  yaklaşık 10 binin siyasi tutuklu olduğu belirtildi. Türkiye'de hapishane koşullarının tecrit işkencesiyle birmleşince her türlü hastalığa zemin hazırlandığını belirtilen konuşmada, "Adalet bakanlığı verilerine göre F Tipi hapishaneleri açıldığından buyana hapishanelerde 2 bin 641 mahpus hayatını kaybetmiştir. Onlar için yürüyoruz. Çünkü biliyoruk, ki yasaları ihlal etmiş olsa bile eğer bir kişi yaşamını tehlikeye düşürecek şekilde hastaysa, yaşamını tek başına idame ettiremliyorsa  bu kişinin hapishanede tutulması insan hakları ve ceza hukuku ilkelerine aykırıdır" denildi.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Cezaevi komisyonu üyeleri ve aileler bugün de Kadrına F Tipi Cezaevi önünde toplanarak burada da bir basın açıklaması yaptıktan sonra yürüyüşlerine devam etti.

FOTOĞRAFLI