İNSAN Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, çözüm süreci ile birlikte çatışmalara bağlı asker ve PKK'lı ölüm ve yaralanmalarında son 25 yılın en iyi istatistiğinin yakalandığını açıkladı. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 21 Mart Nevruzu'nda başlayan çözüm süreci ile birlikte bugüne kadar çatışmalara bağlı ölüm ve yaralanma istitastiğinin hanelerinde sıfır yazdıklarını belirterek, "Bunun olmaması son derece sevindirici. İstenirse çatışma olmadan sağlıklı bir şekilde süreç ilerletilebilir ve sonuç alınabilir noktasındayız. Bu çok önemlidir" dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kürt sorunundan kaynaklı ölümler ve hak ihlalleri ile ilgili kayıt tutarak çalışma yürütüp takibini yapan İHD Diyarbakır şubesi, çözüm sürecinin başladığı 21 Mart 2013 tarihinden beri son 25 yılın en olumlu ve umut veren bilonçusununun yakalandığını belirtti.
'SİLAHLARIN DEVRE DIŞI BIRAKILABİLECEĞİNİ GÖRDÜK'
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, geçmiş yıllarda bölgede yoğun çatışmalar yaşandığını, hukuk dışı olaylar olduğunu, fakat bu son dönemde çatışmaların durması ve ilan edilen ateşkes ve geri çekilmenin bir ölçüde gerçekleşmesi ile birlikte bu alanda ölümlerin durarak sıfır noktaya geldiğini gördüklerini söyledi. Geçmiş yıllarda hem güvenlik güçlerinden hem PKK tarafından çok ciddi kayıplar yaşandığını söyleyen Bilici şöyle konuştu:
"Bunun olmaması son derece sevindirici. İstenirse çatışma olmadan sağlıklı bir şekilde süreç ilerletilebilir ve sonuç alınabilir noktasındayız. Bu çok önemlidir. 2013'te yaşananlardan ders çıkarmak gerekir. İstenirse diyolog ve müzakere ile demokratik yol ve yöntemlerle sorunlar çözülebilir, silahlar devre dışı çıkarılabilir. Hak ihlallerinin yaşanmaması için yasal düzenlemelerin yapılması ve bunların pratikte de yaşam bulması için bunun koşullarını oluşturmak gerekir. Cezaevlerindeki sıkıntıları, toplumsal olaylardaki sıkıntıları biliyoruz. Halen insanlar düşüncelerinden dolayı tutaklanabiliyor. Binlerce siyasi tutuklu cezaevlerinde. Bir bütün olarak bunların tamamında bir an önce yanlışların düzeltilmesi, insanların özgürlüklerine kavuşturulması gerekir. Umudumuzu koruyoruz bu yönde mücadele edeceğiz." 
ÜRKÜTEN RAKAMLAR
Çözüm sürecinin başlaması ile 21 Mart 2013 tarihinden beri çatışmalara bağlı ölümler yaşanmazken, bölgede çatışmalardan kaynaklı geçmişte çok sarsıcı istatistiklerin ortaya çıktığı görüldü. İHD verilerine göre 2006- 2012 yılları arasındaki çatışmalarda bin 133 güvenlik görevlisi şehit olurken, bin 164 PKK'lı öldürüldü. Aynı tarihlerde çatışmalardan kaynaklı 537 sivil de yaşamını yitirdi.