İNSAN Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü' kapsamında bölgede katledilen ve şiddete uğrayan kadınlara dikkat çekmek amacıyla oturma eylemi düzenledi. İHD Yönetim Kurulu üyesi Gamze Yalçın, "2013 yılında aile içinde ve toplumsal alanda maruz kaldıkları şiddet sonucunda 48 kadın öldürülmüş, 58 kadın çeşitli biçimlerde şiddete maruz kalmıştır" dedi.
İHD Diyarbakır Şubesi Kadın komisyonu üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında, bölgede katledilen kadınlara dikkat çekmek amacıyla Dağkapı Meydanı'nda oturma eylemi düzenledi. Yaklaşık 10 kadının katıldığı eylemde  bölgede katledilen kadınların isimlerinin yer aldığı pankartlar yerlere serildi. İHD Yönetim Kurulu üyesi Gamze Yalçın, 25 Kasım’ın BM Genel Kurulu tarafından 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü' olarak ilan edildiğini belirterek, kadına yönelik olarak gerçekleştirilen şiddetin, toplumsal cinsiyete dayalı olduğunu söyledi. Yalçın, şöyle dedi:
"Maalesef tanıklık etmekteyiz. Cinsiyeti nedeni ile birçok hak ihlaline maruz bırakılan kadın, yargının korumasız bıraktığı kararlar sonrasında daha ağır bir travma ile baş başa kalıyor. Son dönemlerde iktidar tarafından kadınlar üzerinden yapılan ve gerçekleştirilen söylemlerle kadınlar baskı altında tutulmaya çalışılıyor. Üniversitede okuyan kadın ve erkeklerin aynı evde kalmasının eleştirildiği, kız ve erkek çocukların ayrı sınıflarda eğitim görmesi gerektiği yönündeki söylemler, iktidarın kendi hegemonya alanına kadınları da ekleyerek genişletmek istediğinin bir göstergesidir."
10 AYDA 48 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Yalçın, derneklerinin 2013 yılı 10 Aylık Kadın Katliamı ve Kadına Yönelik Şiddet Raporu’nda kadına yönelik şiddetin görünür biçimde artış gösterdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"2013 yılında aile içinde ve toplumsal alanda maruz kaldıkları şiddet sonucunda 48 kadın öldürülmüş 58 kadın çeşitli biçimlerde şiddete maruz kalmıştır. Önemle belirtmek gerekir ki, ensest vakalarının azımsanamayacak derecede çok sayıda olması, şüpheli kadın ölümleri ve intihar vakalarında önemli rol oynamaktadır. Raporumuza yansıyan sayılar kadına yönelik şiddetin ne kadar vahim bir aşamada olduğunu gözler önüne sermektedir."