MUHARREM ayının başlamasıyla birlikte Iğdır ve çevresindeki Azeriler, yasa büründü. Caferi mezhebinden Azeriler, 2 ay süreyle sünnet, nişan ya da düğün yapamayacak. Televizyon, radyo, müzik dinlenmeyip eğlence yerlerine gitmeyecek.
Iğdır Ehlibeyt Din Alimleri Derneği Başkanı Veli Beder, Muharrem'in 'yas' ayı olduğunu belirterek, Hz. Muhammed'in torunu İmam Hüseyin'in Kerbela'da 72 adamı ile birlikte Yezit ve adamlarınca susuz bırakıldıktan sonra şehit edildiğini söyledi. Beder, şöyle devam etti:
"İki ay matem nedeniyle nişan, evlenme, sünnet yapılmaz. Evlerde mersiyeler okutulur İmam Hüseyin için yas tutulur. Muharrem ayının 10'ncu gününe kadar Caferiler camilerde akşamları toplanıp zincirle dövünme ve sine vurma gibi yas törenlerine katılacak. 10'uncu gün; aşure günüdür. Şehir merkezinde toplanıp mezarlığa gidilicek ve orada İmam Hüseyin'in şehit edilişi anlatılarak Kur'un-ı Ker'im okutulacak."
Kent merkezinde 100'e yakın Caferi camisinde siyahlar giymiş deste grupları Hz.Hüseyin'e yakılan ağıtlar eşliğinde sine dövüp ve zincirle sırtlarına vurmaya başladı.