İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un ulaşım problemini çözeceklerini belirterek, "Biz dedik ki; öyle bir çalışma yapalım ki bu şehirde yaşayanlar gelecekte bir noktadan diğerine giderken ulaşım ve erişim noktasında problem yaşamasın. Bununla ilgili ulaşım master planlarımızı hazırladık. Deniz, raylı sistemler, lastik tekerlekli sistemleri birbirine entegre etmek suretiyle yoğunlaştırırsak artık İstanbullu bireysel araç kullanma ihtiyacı duymaz" dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Maltepe sahilinde düzenlenen '100 Yeni Otobüs Hizmete Alım Töreni'ne katıldı. Törene Topbaş'ın yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekilleriyle vatandaşlar da katıldı. Burada bir konuşma yapan Kadir Topbaş, İstanbul'un bir şehir özelliği taşımadığını adeta bir ülke özelliği taşıdığını, Türkiye'de ve dünyada model teşkil eden çalışmalara imza attıklarını söyledi.
"ARZUMUZ İSTANBULLULAR'IN GURUR DUYMASINI SAĞLAMAK"
Arzularının ülkeyi ve şehri hak ettiği yerlere taşımak olduğunu, İstanbulluların gurur duymasını sağlamak olduğunu ifade eden Topbaş, "Bugünün 20'li yaşlardaki gençleri hatırlamaz ancak anneler gayet iyi bilir, benzin istasyonları gibi su istasyonları vardı. Su bulmak bir farklılıktı. Çöpten geçilemeyen bir İstanbul, çöp yığınları arasından geçen insanların maske kullandığı dönemleri geride bıraktık. Yine aynı şekilde hava kirliliği had safhadaydı. Gazetelerde, 'kalp hastaları dışarı çıkmasın, hayatınız tehdit altında' diye manşetler atılıyordu. Bugün pırıl pırıl havasıyla tertemiz çevresiyle İstanbul'un dünyanın en temiz şehirlerinden biri olduğu olgusuyla bir kentte yaşamaktayız. Nüfusu 7 milyon iken haftada bir iki gün su alabilen bir şehrin nüfusu 15 milyona gelmesine rağmen 2071'leri, 2100'leri konuşacağımız tarzda su problemi yaşamayacağını konuşabileceğimiz bir kent ortaya çıktı" diye konuştu.
"PROJE ÇALIŞMALARIMIZIN AĞIRLIKLI BÖLÜMÜNÜ ULAŞIMA VERDİK"
İstanbul'da bugüne kadar 60 katrilyon (yeni parayla milyar) yatırım yaptıklarını altını çizen Topbaş sadece Maltepe'ye 2,4 katrilyon'luk (yeni parayla milyar) yatırım yaptıklarını belirtti. Topbaş, bütün dünya kentlerinin özelllikle başkanlığını yürüttüğü Dünya Belediyerler Birliği Teşkilatı'nın da ulaşım meselesinin devamlı olarak çözüm arayışları içinde olduğunu ifade etti. New York'un, Berlin'in, Londra'nın Tokyo'nun ulaşım sorunu yaşadığına dikkat çeken Topbaş, "Biz bütün proje çalışmalarımızın ağırlıklı bölümünü ulaşıma verdik. Bİz dedik ki; öyle bir çalışma yapalım ki bu şehirde yaşayanlar gelecekte bir noktada diğerine giderken ulaşım ve erişim noktasında problem yaşamasınlar. Bununla ilgili ulaşım master planlarımızı hazırladık. Deniz, raylı sistemler, lastik tekerlekli sistemleri birbirine entegre etmek suretiyle yoğunlaştırırsak artık İstanbullu bireysel araç kullanma ihtiyacı duymaz. Sadece ulaşıma yaptığımız yatırım 24,6 katrilyon(yeni parayla milyar), metroya yaptığımız yatırım 12,2 katrilyon(yeni parayla milyar). Bu yatırımları İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kendi has akçemizden, kasamızdan yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
"MALTEPELİLER, TAKSİM'E 40 DAKİKADA GİDECEK"
Konuşmasında "İstanbul'un ulaşım problemini biz çözeriz" diyen Topbaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Biz bu işi biliyoruz, bizim derdimiz var. Yüreği yanmayanın gözü yaşarmaz. İstanbul'da metro ağırlıklı bir bilgilendirme yaptık. İstedik ki İstanbullular geleceği görsünler ve yerleşimlerini buna göre tercih etsinler. 2019'a kadar yapacağımız metro hatlarını tanıttık. 2016 yılında günde 7 milyon insanın metro kullanabileceğini 2019'a gelince de 11 milyon kapasiteye çıkacağımızı söyledik. Bu hazırlanan proje, hat güzargahlarını gazetelere ilan ettik. Gelin bu gazeteleri saklayın yarın bize hesap sorun. Biz hiçbir zaman sözümüzü yarım bırakmadık. Biz 2019'a kadar 400 kilometre metro ağırlıklı raylı sistem dedik, bize 'yapamazsınız ki, yetiştiremezsiniz ki' demeye başladılar. İnşallah 400'ün üzerini geçeceğiz. Şu anda Maltepe'de 7 istasyon metro hattımız var. Marmaray tamamen bittiğinde her tarafa ulaşım imkanınız olacak. Maltepeliler buradan 40 dakikaya Taksim'e gidecek."
İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 758 İETT otobüsünün devren alımını yaptıklarını hatırlatan Topbaş, "Tamamında 1705 otobüs ile 2014'te yenilenecek halk otobüsleriyle birlikte toplamda 3000 adet otobüs ile hizmet verilecektir. Bugün buradaki 100 otobüsümüz Maltepe'deki garajımızda hizmet verecektir" dedi. Öte yandan turdele kesiminin ardından Topbaş yeni alınan otobüslerden bir tanesini kullandı.