Oktay ENSARİ / KAYSERİ, () - ABDULLAH Gül Üniversitesi (AGÜ) tarafından organize edilen ve iş, sanat, eğitim, kültür, spor dünyasından başarılı simaları öğrencilerle buluşturan 'AGÜ Talks' etkinliğine, Kibar Holding Başkan Yardımcısı Hyundai Assan Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar konuk oldu. Ali Kibar, deneyimlerini paylaştığı öğrencilere 'lisan öğrenmelerini' tavsiye etti.   
AGÜ Talks’un konuğu olan, üniversitenin Kayseri’deki Sümer kampusunda öğrencilerle bir araya gelen işadamı Ali Kibar 'İş Hayatına Dair İpuçları' konulu söyleşi gerçekleştirdi.  Toplantının açılış konuşmasını yapan Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, "Bilgiyi üniversitede elde edebiliyoruz ama, bizim elde edemediğimiz gerçek, hayat deneyimidir. İşte, bu açığı kapatmak için iş, sanayi, sanat ve spor dallarında "AGÜ Talks" kapsamında değerli ve saygın kişileri davet ediyoruz" dedi.
'İŞ HAYATINDA BASAMAKLARI ÇIKMAK KOLAY DEĞİL'
AGÜ Talks’un konuğu Ali Kibar çocukluğunun Kayseri’de geçtiğini, ticari hayata yatkınlığının buradan geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Bizleri ailelerimiz küçük yaşta ticarete meyilli yetiştirdi. Babamın mağazası vardı, yaz tatillerinde elimize çekirdek verip satmamızı isterlerdi. Sizlerden topluma faydalı gençler olmanızı bekliyoruz. Alacağınız eğitim hem topluma, hem de ailenize fayda sağlayacak. Her lisan bir insan. İş hayatında basamakları çıkmak çok kolay gibi görünse de zaman alıyor. İş hayatına girebilmek için birçok fırsatlar var. birçoğunuzun gelecekle ilgili kafasında oluşmayan şeyler olabilir. Bir yerden başlamak lazım. Ama mutlaka kafanızda hedefiniz olması lazım. Hedefin zaman içinde değerlendirmesini yaparak artı ve eksilerini çıkarın. Yanlış yapmaktan korkmayın. Hatalarınızdan tecrübe kazandığınızı düşünerek, hata yapan insanlardan tecrübelerini de sorun."
'KAZANDIRDIĞINIZ SÜRECE KAZANAN OLURSUNUZ'
Kayseri’den istanbula annesinin ısrarı üzerine gittiğini, bir Fransız okuluna girme imkanı bulduğunu kaydeden Ali Kibar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada bir lisan kazandım. Daha sonra ingiltere’ye gittim ve orada da bir lisan öğrendim. Bir lisan bir insan. Buna emin olun. Her zaman daha fazla lisan öğrenmeye çalışın. İstanbul’da, aile işlerinde yabancılarla diyalog kurdum. Sonraki yıllarda demir çelik işine başladım. İş hayatı serüvenimin başlamasıyla birlikte evlilik dönemim de başladı. Genç yaşta evlendim ve bunun sonraki yıllarda çok faydasını gördüm. Böylece belli bir düzeni kurdum. İş yaşamının düzeni ile aile düzeni birbirlerine çok benzer. Ülkenin geçmişteki yaşadıklarını unutmamak lazım. Bugün ülkemiz çok çok farklı yerlerde. İş hayatında basamaklar birer birer çıkılırken kolay çıkıldı gibi algılanabilir. Ama hiçbir şey tesadüfen olamaz. Çalışarak, çabalayarak olur. Biz iş yaptığımız insanlarla kendimizi ortaklık içinde görüyoruz. Fiili olmasa da teknik ortaklıktır bu. Sizler iyi yaklaşımlarla yürüttüğünüz ilişkilerinizde kazandırdığınız sürece, sizler uzun vadede kazanan olursunuz."
HYUNDAİ SERÜVENİ
Ali Kibar ilgiyle izlenen konuşmasında otomotiv sektörüne nasıl girdiklerini, Hyundai yöneticileriyle Güney Kore’de nasıl görüştüğünü ve Türkiye’deki temsilciliği nasıl aldığını ise şöyle dile getirdi:
"Belki bir çoğunuz ana işlerin otomotiv olduğunun farkındasınız. Otomotiv işine Kore’ye gittim ve orada başladım. Ticari ilişkide olduğumuz firmalardan her birinin temsilciliğinden distribitörlük istedim. Ön planda olan, atak olan Hyundai den temsilci arkadaşla görüştüm. Türkiyeden yaklaşık 264 firma mümessillik başvurusu yapmış. Türkiye’ye ekip geldi. Ne yapmak istediğimizi anlattık ve onlar da deneme kararı aldılar. Birliktelik süreci başladı. Danışmanlık aldığımız arkadaşlar vardı. İş planı yapmamız gerektiğini söylediler. 2 bin adet ithalat serüvenimiz, beşinci yıılda 22 bin seviyesine çıktı. Türkiye piyasasında önemli oyuncular arasına girdik. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle Türkiye’nin gurur duyacağı, 210 bin kapasiteyle ürettiğimiz ürünleri yüzde 90 ihraç ediyoruz."
'ZAMAN EN BÜYÜK MALİYETTİR' 
Tüm süreçler içerisinde otomotiv yan sanayide de aktiviteleri olduğunu anlatan Ali Kibar, şöyle konuştu:
"Daha sonra Türk Hava Yolları ile anlaşarak, iç hat uçak koltuklarını yaptık. Bu sene içinde de orta ve uzun menzil uçakların koltuklarını yapacağız. Türkiye de bugüne kadar uçağın içine konulan hiçbir ürün üretilememiş. Aynı zamanda dünyada bu üretici sertifikasını alan 14 üretici arasına girdik. Sizler bu okullarda farklı pencerelerden bakmalısınız. Hepimizin ayrı ayrı açıları var. Kendi öğrenimlerinizi farklı hale getirmeye çalışın. Bir liman gelişimi projemiz vardı ve 16 yıl bunun peşinde koştuk. Süreçler uzun olabilir ama yılmayın. Neticeye ulaşmak için çalışın. Zaman en büyük maliyettir. Sorunlarınızı yargıya geçmeden halletmeye sulh etmeye çalışın."
Söyleşi sonunda Rektör Sabuncuoğlu tarafından iş adamı Ali Kibar’a çiçek ve plaket verildi. Söyleşiye iş  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kardeşi Macit Gül, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
OE(OE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)