İZMİR’in Karşıyaka İlçesi’nde, işleri kötü gidince, üniversiteyi kazanan oğlunu okutamayan, bir yıl önce de eşiyle boşanan ve sokakta yaşamaya başlayan 51 yaşındaki Ayhan Otu, hurda topladığı üç tekerlekli kasalı bisikletinin de çalınmasıyla geçimini sağlayamaz hale geldi. Yardım istemek için gittiği kaymakamlığın, hesabına 75 TL yatırdığını ve bu parayı iade edeceğini söyleyen Ayhan Otu, “Ben para dilenmiyorum, hurda toplayıp geçimimi sağlıyordum. Benim üç tekerlekli kasalı bisikletimi bulsunlar yeter. Ekmek teknemin içinde yatıyordum, artık banklarda uyuyorum” dedi.
Kars’tan yıllar önce İzmir’e gelip yerleşen Ayhan Otu, bir süre alüminyum doğrama işiyle uğraştı. İki çocuk babası Otu, işleri bozulunca hurdacılık yapmaya başladı. Evini geçindirecek kadar gelir elde eden Otu’nun işleri bu kez de istediği gibi gitmedi. Üniversiteyi kazanan büyük oğlunu okula gönderemeyen Otu, eşiyle de sorunlar yaşadı. Boşanma kararı alan eşini ikna edemedi. Ayhan Otu, eşiyle boşandıktan sonra da evden ayrılıp sokakta yaşamaya başladı.
EKMEK TEKNESİNİ ÇALDILAR
Üç tekerlekli kasalı bisikletiyle hurda toplayıp satarak geçimini sağlayan, geceleri de üzerine aldığı karton kutularla soğuktan korunup uyuyan Ayhan Otu, yaklaşık 40 gün önce bisikletinin çalınmasıyla geçimini sağlayamaz hale geldi. Yaşamı boyunca hiç polis karakoluna gitmediğini kaydeden Otu, “Ekmek teknem çalınınca polise gittim. Ancak, bisikletimin bulunmasının mümkün olmadığı söylendi. Yaklaşık bir yıldır sokaklarda yaşıyorum. Bisikletimin kasasında uyuyordum. 40 gündür, parklardaki banklarda yatıyorum. Hava soğuk olduğunda hastanelerin bekleme odalarında kalıyorum” diye konuştu.
BİSİKLETİNİ İSTİYOR
Zor günler geçirdiğini anlatan Ayhan Otu, Karşıyaka Kaymakamlığı’na başvurduğunu, yardımda bulunacaklarını söylediklerini belirtip, “Bir bankadan hesap açtırmamı istediler. Hesap numarasını Kaymakamlığa verdim. Hesaba 75 TL yatırmışlar. Ben para dilenmiyorum. Bisikletimi bulsunlar yeter. O paraya dokunmadım. Kartı da parayı da iade edeceğim. Ben geçimimi çalışarak sağlamak istiyorum. İş için nereye gittiysem geri çevirdiler. Çaresiz haldeyim ne yapacağımı bilmiyorum” dedi. Otu, hurda toplamak için kullandığı kasalı bisikleti yeniden yaptırabilmek için yaklaşık 400 TL’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.