KARABÜK'te 1948-1987 yılları arasında hizmet verdikten sonra ömrünü tamamlayarak hurdaya ayrılan buharlı lokomotif, Karabük Üniversitesi öğrencileri tarafından aslına uygun restore edilerek kampüste sergilenmeye başlandı.
Karabük Gar deposunda 26 yıldır hurda bekleyen Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'ne ait buharlı lokomotif, 2 ay önce Karabük Üniversitesi'ne devredildi. Üniversitenin Demir-Çelik Kampüsü'ne taşınan 101 tonluk lokomotif, burada İmalat Mühendisliği, Metal Eğitimi Bölümü ve Mobilya Dekorasyon Bölümü öğrencileri tarafından restore edildi.
Öğrenciler, lokomotifin gövdesindeki paslanmış tüm metalik sacları temizleyip orijinaline uygun yeni saclar monte etti. Yağlanan ve paslanan bölümleri kazıma, basınçlı hava ve kuru buz yöntemi ile temizleyen öğrenciler, lokomotife orijinaline uygun gaz lambası ve farlar monte etti. Makinist odasını ahşapla kaplayan öğrenciler, lokomotifi de yine orijinaline uygun astar boya ile boyadı. Öğrencilerin elinde yeniden hayat bulan lokomotif, kampüste sergilenmeye başlandı.
Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, üniversite olarak raylı sistemler vadisi olma yolunda ilerlediklerini, bu yolda hizmet vermiş eserlere sahip çıktıklarını söyledi. Yarım asırlık lokomotifin üniversitede yeniden hayat bulduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Uysal, şöyle konuştu:
"Lokomotif, öğrencilerimiz tarafından büyük bir özveri ve titizlikle yapıldı. Bu işlem öğrencilerimiz için de unutulmaz bir tecrübe oldu. Lokomotifin içine ayrıca ses sistemi kuruldu. Üniversitemizde, her saat başı lokomotifin orijinal düdük sesi çalınıyor. Ayrıca lokomotifin arkasına ev tipi yataklı vagon bağladık. Buradaki restorasyon çalışmaları da kısa sürede tamamlanacak."