Recep DEMİRCİ/ERZİNCAN, () - ERZİNCAN'da 6 yıl önce üniversite sınavına girdiği gün babasının kullandığı otomobilin kaza yapması sonucu ağır yaralanan ve komadayken Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanan 24 yaşındaki Fulya Yalvaç, mezun oldu. Kazadan sonra yürüme engelli kalan Yalvaç, "Mezun olduğum için çok mutluyum. Ancak engelli olduğum için savcı olamayacağımı öğrendim. Hayallerim yıkıldı" dedi.
Milliyet Anadolu Öğretmen Lisesi mezunu olan Fulya Yalvaç,  15 Haziran 2008'de üniversite sınavına girdiği günün akşamı ailesi ile birlikte trafik kazası geçirdi. Babası Sebahattin Yalvaç'ın kullandığı 24 DP 701 plakalı otomobil, Erzincan- Sivas karayolunun 7'nci kilometresinde Bozyazı Köyü yakınlarında yoldan çıkarak şarampole yuvarlandı. Kazada, 42 yaşındaki Sebahattin Yalvaç ile oğlu 16 yaşındaki Samet Yalvaç ölürken, eşi Hülya Yalvaç hafif, kızı Fulya Yalvaç ağır yaralandı.
Kaldırıldığı Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde 3 ay komada kalan Fulya Yalvaç, üniversite sınavında eşit ağırlıklı 363.375 puan alarak Erzincan üçüncüsü oldu. Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanan Fulya Yalvaç, hastanede ölümle pençeleşirken dershanedeki öğretmenleri onun okula kaydını yaptırdı.
Kazanın ardından 6 ameliyat geçiren ve yoğun bir tedavi programı gören Fulya Yalvaç’ın yakınları, okul kaydını dondurdu. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un talimatı ile son olarak Gülhane Askeri Tıp Akademisi Fizik Rehabilitasyon Merkezi'nde 3 ay tedavi gören Fulya Yalvaç, 2009 yılında Hukuk Fakültesi'ndeki eğitimine başladı. Tedavi programı nedeni ile ilk yıl sınıf tekrarı yapmak zorunda kalan Fulya, 5 yıl sonra fakülteden mezun oldu.
DİPLOMA ALDI, KEP FIRLATTI
Mezunlar için Hukuk Fakültesi bahçesinde düzenlenen törene Dekan Prof. Dr. Cem Baygın, öğretim üyeleri, öğrenciler ve aileleri katıldı. Annesi Hülya Yalvaç ile birlikte tekerlekli sandalyeyle okula gelen Fulya Yalvaç da mezun olan arkadaşları ile birlikte fotoğraf çektirdi. Arkadaşlarının yardımı ile tören alanına gelen Fulya Yalvaç, mezuniyet diplomasını Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ayhan Döner’in elinden aldı. Törenin ardından kep atan Fulya Yalvaç’ı bir ilk kutlayan ise kazanın ardından bir an olsun yanından ayrılmayan annesi oldu. Hülya Yalvaç kızına sarılarak öpüp mezuniyetini kutladı.
SAVCI OLAMAYACAĞI İÇİN HAYALLERİ YIKILDI
Hukuk Fakültesi'nde annesi ve arkadaşlarının hep yanında olduğuna dikkati çeken Fulya Yalvaç, azimle, zorlukların üstesinden gelerek mezun olduğunu bildirdi. Fulya Yalvaç, şunları söyledi:
"Okula tekerlekli sandalye ile gidip gelmek çok zor oldu. Fakat mezun olduğum için çok mutluyum. Okula başlamadan önce savcı olmak istiyordum. Bir kaç ay önce engelimden dolayı Cumhuriyet savcısı olamayacağımı öğrendim. Boşuna okumuşum gibi hissettim. Ne yapacağımı bilmiyorum. Avukatlık için de ümitsizim. İnsanlar bana mı gelir, yürüyen kişiye mi gider? Normal avukatlıkta olmuyor. Hayallerim yıkıldı."
'KIZIMLA GURUR DUYUYORUM'
Kızının mezun olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirten anne Hülya Yalvaç ise bir yanının hep eksik olduğunu bildirdi. Hülya Yalvaç, "Kızım savcı olamayacağı için çok üzüldü. Dolayısı ile ben de çok üzüldüm. Onun hayali o idi. Ben zaten hep kızım ayağa kalkacak okulu bitirecek diye umut ediyordum. Çok şükür oda bitirdi. Kızımla gurur duyuyorum. Elimden geldiği kadar, gücümün yettiği yere kadar, onunla birlikte yürüyeceğim" diye konuştu.

  RD(KS/SS) (FOTOĞRAFLI)