ZONGULDAK'ta düzenlenen 'Hukuki Müzakere Toplantısı'na katılan, aralarında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Yargıtay üyelerinin de bulunduğu hakim ve savcılar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağına girerek, madencilerin çalışma koşullarını yerinde gördü.
HSYK'nın, yargı organları arasında uygulama birliği sağlayarak toplum nezdinde yargıya olan güveni artırmayı temel amaç edinen Hukuki Müzakere Toplantısı'nın 2'nci gününde HSYK ve Yargıtay üyeleri ile hakim ve savcılar iki gruba ayrılarak TTK'ya ait Üzülmez ve Kozlu Müessese Müdürlükleri'ne ait maden ocaklarında inceleme yaptı.
Aralarında Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi Üyesi Mustafa Albayrak, HSYK 2'nci Daire Üyeleri Ulvi Yüksel, Hüseyin Serter ve Prof.Dr. Ahmet Gökcen'in de yer aldığı hakim ve savcılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da 1 Temmuz 2008'de girdiği Kozlu Maden Ocağı'na girdi. Asansörle yerin 425 metre altına inen yargı üyeleri, madencilerin çalışma koşullarını yerinde gördü.
Yaklaşık 40 dakika süren ocak gezinin ardından bazı yargı üyeleri, hatıra amaçlı aldıkları kömürle ocaktan çıktı. Gazetecilere açıklama yapan Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi Üyesi Mustafa Albayrak, maden kazalarıyla ilgili davaların dosyalarını temyiz sürecinde incelediklerini hatırlatarak, "Bizim için burayı görmek çok iyi oldu. Arkadaşlarımızın nasıl çalıştığını orada gördük. Güvenlik ve korumaların nasıl yapıldığını yerinde gördük. Bizim için faydalı oldu. İşçilerin çok zor şartlar altında çalıştığını gördük" dedi.
HSYK Üyesi Hüseyin Serter ise ilk defa maden ocağını indiğini belirterek, "Bizim için değişik bir deneyim oldu. İnsanların o kadar derinlikte ekmek paralarını kazanmak için verdiği uğraşı bizzat yaşamış olduk. Zaman zaman televizyonlarda izliyorduk, Ramazan aylarında iftar ediyorlardı aşağıda. Hakikaten duygulandım. Bu zorluğu herkesin en az bir defa görmesi gerekiyor" dedi.