ADALET Bakanlığı İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı'nca oluşturulan iş yurtlarında çalışan tutuklu ve hükümlülerin el emeği eserlerin yer aldığı ve her yıl Türkiye'deki çeşitli illerde açılan sergi bu yıl Antalya'da açıldı. Sergide, Niğde E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan mahkumların, kazılarda ortaya çıkarılan Hitit eserlerinin birebir kopyasını yaptıkları el emekleri büyük ilgi gördü.
Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen törenle yapılan açılışa Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Talat Akbaş, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Adnan Tabar, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Aykut Tanrıverdi ve davetliler katıldı.
AMAÇ TOPLUMA YARARLI HALE GETİRMEK
Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Yüksel, cezaevi de olsa hükümlü ve tutukluların eğitim süreçleri ve becerilerini ortaya koyabilmesi için işyurtlarının önemine işaret etti. İşyurtlarında binlerce hükümlü ve tutuklunun çalıştığını aktaran Vali Yardımcısı Recep Yüksel, işyurtları sayesinde meslek erbabı olanların hem çevresine kılavuzluk ettiğini hem de mesleğini unutmadığını söyledi. Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Adnan Tabar ise hakkında mahkumiyet kararı verilen kişileri cezalandırmaktaki amacın o kişiyi hapsetmek veya toplumdan soyutlamak değil, ıslahı, iyileştirilmesi ve topluma yararlı bir birey olarak geri dönüşünü sağlamak olduğunu ifade etti.
237 İŞYURDU VAR
İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Talat Akbaş ise Türkiye'de 365 ceza infaz kurumu olduğunu, bunlardan 237'sinde işyurdu faaliyetlerinin yürütüldüğünü söyledi. İşyurtlarında yılda ortalama 25-30 bin hükümlü ve tutuklunun istihdam edildiğini aktaran Talat Akbaş, çalışan hükümlü ve tutukluların ayda ortalama 350-400 TL arasında gelir elde ettiğini ve sigortalarının yatırıldığını dile getirdi. Ürünlerin satışından elde edilen gelirlerin ise yine hükümlü ve tutukluların eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinde harcandığını aktaran Talat Akbaş, ayrıca adliyeler ve cezaevlerinin tefriş ve inşaat harcamalarında da bu gelirlerin kullanıldığını belirtti.
YÜZLERCE ESER SERGİLENİYOR
Konuşmaların ardından 35 açık ve kapalı ceza infaz kurumuna ait standların yer aldığı ve 19 Mart'a kadar açık kalacak serginin açılışı gerçekleştirildi. Sonrasında protokol üyeleri standları tek tek dolaşarak ürünler hakkında bilgi aldı. Sergide, endüstri, el işleri, tarım ve hayvancılık, inşaat ve onarım, hizmet ve uygulamalı tesis işletmeciliği ve hizmet sektörü ana başlıkları altında yüzlerce işkolunda çalışan hükümlü ve tutuklunun el emeğiyle ürettiği yüzlerce eser yer aldı.
HİTİTLERİN FİGÜRLERİNİ ÇİZİYORLAR
Niğde E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 17 tutuklu ve hükümlü ile bir infaz koruma memurunun ortaya çıkardığı eserler ise işyurtlarında yapılan işin boyutunu ortaya koydu. Çeşitli kazılar sonrası ortaya çıkarılan ve binlerce yıl önce bölgede yaşamış olan Hititler'e ait lahit ve tabletlerde yer alan figürler ve işlemeler yeniden canlandırıldı. Lahitlerin neredeyse birebir aynısını oluşturmak için yapılan çalışmalar büyük beğeni topladı.
'İĞNE İLE KUYU KAZIYORUZ'
Çalışma hakkında bilgi veren 21 yıllık infaz koruma memuru Özcan Hazır, yaklaşık iki ay önce bu çalışmayı başlattıklarını anlatırken, özellikle Hitit ve eski Mısır figürlerini yansıtmaya uğraştıklarını aktardı. Eserleri adeta iğne ile kuyu kazarak oluşturduklarını vurgulayan Özcan Hazır, "Tabi günler sürüyor, sabrımız da var, hiç usanmadan aylarca bu tabloları hazırlıyoruz. Kil tabletler, kaya ve duvar üzerindeki figürleri biz kendi tablolarımıza işliyoruz ya da figürlerin bir araya getirilmiş şeklini işliyoruz. O figürleri bir tabloda toplayarak ya da orijinaline yüzde 95 oranında yaklaşarak benzer tabloları üretmeye çalışıyoruz. Yeraltında bulunan lahitlerin orijinaline yaklaşarak ürettiğimiz lahit tablo çalışmaları var" diye konuştu.

ÖÖ(SU/SS) (FOTOĞRAFLI)