Cevat DANIŞ/MUŞ, () - MUŞ merkeze bağlı Ağartı Köyü'nde 2 yıl önce meydana gelen heyelanda hasar gören evlerinin yapılmamasına tepki gösteren köylüler, seslerini duyurmak için yürüdü. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu protestocular, 'Demedi demeyim 2 yıldır tehlikedeyiz', '700 nüfus tehlikede bakanlar ise beklemede', 'Oturabiliyorsanız siz gelin oturun' yazılı pankartlar açtı.
Merkeze 50 kilometre uzaklıktaki 200 hane ve yaklaşık 1800 nüfuslu Ağartı Köyü'nde, 2012 yılı ilkbaharında karların erimesi ve yağışların ardından toprak kayması meydana geldi. Köyde ağaçları ikiye bölen toprak kaymasında, 31 evde büyük hasar oluştu. Evlerin duvar ve zeminlerinde oluşan yarıklar nedeniyle bir süre evlerine giremeyen ailelerden bazıları çadıra yerleşti. Ancak, heyelanın durması, mevsim koşullarının ağırlaşması üzerine bazı aileler de yarıkların bir bölümünü kapatarak evlerinde oturmaya devam etti.
Son zamanlarda heyelanın aralıklarla devam etmesi ise bu evlerde oturan vatandaşları korkuttu. Köylüler, Valiliğe, Tapu ve Kadastro, İl Afet müdürlüğü, BİMER aracılığıyla Başbakanlığa defalarca başvuruda bulunmalarına karşın köyün yerinin değiştirilmesi ve zarar gören evlerin yerine yenilerinin yapılması konusunda hiçbir sonuç alamadı.
Seslerini kimseye duyuramayan vatandaşlar dün çocuklarıyla birlikte köyün sokaklara döküldü. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu protestocular 'Üstümüz boşluk altımız zemin', 'Demedi demeyim 2 yıldır tehlikedeyiz', '700 nüfus tehlikede bakanlar ise beklemede', 'Oturabiliyorsanız siz gelin oturun', 'Sayın Başbakanımız bizimle ilgilensin' yazılı pankartlar açtı.
Yürüyüşün ardından bir açıklama yapan Ağartı Köyü Muhtarı Mehmet Emin Sönmez, "2012 yılında heyelan nedeniyle 31 konut ağır hasar gördü. Hasar tespit çalışması yapıldı ve konut yaptırılma kararı çıktı. Ancak 2 yıldan beri hala yer tespiti yapılmadı. Köyde 31 evin oturulamaz raporu var. Yarınımızdan endişe duyuyoruz. Köyün yerinin değiştirilmesi ve hasarlı evlerin yapılması için yaptığımız başvurulara hiç bir cevap alamadık. Çaresiz kaldık, köyde protesto yürüyüşü düzenledik. Belki böyle sesimizi duyururuz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI