Fatih TURAN/ HAYRAT(Trazon),()– TRABZON’un Hayrat İlçesi'nde dere suyunun, tünel ile Rize’nin Güneyce mevkisinde yapılması planlanan hidroelektrik santraline aktarımı konusunda yapılmak istenen bilgilendirme toplantısı, ilçe sakinlerinin tepkisi üzerine iptal edildi.
Hayrat Ancumah Mahallesi’nden geçen Hayrat ve Balaban derelerinden alınacak suyun 8 kilometrelik tünel ile Rize’nin Güneyce mevkisinde yapılması planlanan hidroelektrik santraline aktarılmasına ilişkin proje ilçede tepkiye yol açtı. Yapımcı firmanın Hayrat Müftülüğü'nde konuya ilişkin olarak yapmak istediği bilgilendirme toplantısı, yöre sakinlerinin protestosu ile iptal edildi. Yaklaşık 100 kişinin tepki gösterdiği firma yetkilileri araçlarına binerek ilçeden ayrılmak zorunda kaldı. 
'İNEĞİNİZİN BİLE SU İÇME ŞANSI OLMAYACAK'
Yapılması düşünülen tünelin yöreye zarar vereceğini savunan kalabalık, müftülük önünde bir süre bekledi. Grup adına açıklama yapan Derelerin Kardeşliği Platformu üyesi Saltuk Deniz, derelerin yaşam alanı olduğunu ve bu alanlara sahip çıkılması gerektiğini belirterek şöyle dedi:
"Önümüzdeki günlerde yeni bir yasa ve yeni bir uygulamaya gidilecek. Artık köyünüzde bile içtiğiniz suyun bedelini ödeyeceksiniz. İneğinizin bile dereden su içme şansı  olamayacak. Bunu engellemenin tek yolu bu derelere sahip çıkmaktır. Bugün toplantıyı yapamadılar ama, daha sonra tekrar deneyeceklerdir. Bugünkü toplantıyı yaptırmamış olmanız, halkın bu projeyi istemediğinin bir göstergesidir."
Kalabalık daha sonra dağıldı.

FOTOĞRAFLI