BURSA'da yüksek tansiyonun zararları ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Dr.Tuğrul Korukoğlu, Türkiye'de her üç erişkinden birinin yüksek tansiyon hastası olduğunu söyledi.
Yüksek tansiyon hastalığını birçok faktörün etkilediğine dikkat çeken Dahiliye Uzmanı Dr. Tuğrul Korukoğlu "Yüksek tansiyondan en çok etkilenen organlar kalp, beyin, böbrekler, büyük atardamarlar ve gözlerdir. Hipertansiyon bu organları etkileyerek kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açabilir" dedi.
Yüksek tansiyon adaylarının doktorları tarafından önerilen sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma, egzersiz yapma, kilo verme gibi bazı tedbirleri almaları gerektiğini ifade eden Dr.Korukoğlu, şunları söyledi :“İnsan vücudunda, tüm organ ve dokuları besleyen damarlar bulunur. Hipertansiyon, kan damarlarında basıncın artması durumudur. Evimizdeki musluklara suyu taşıyan su borularındaki gibi bir basınç, tüm damarlarda mevcuttur. Nasıl su borularında basınç artışı tıkanma ve patlamalara yol açarsa, hipertansiyon da damarlarda patlamalara ve tıkanmalara yol açar"
Hipertansiyonu etkileyen temel faktörlerden birinin yaş olduğunu kaydeden Tuğrul Korukoğlu "Yüksek tansiyon görülme oranı ilerleyen yaşla birlikte artar. Buna karşın tansiyon yüksekliği genellikle ilk olarak 35-50 yaşlarında saptanır. Cinsiyet de yüksek tansiyonu etkiler. 50 yaşın altındaki grup ele alındığında hipertansiyon erkeklerde daha sık görülür. 50-55 yaş grubunda görülme sıklığı eşitlenir. 55 yaşından sonra ise kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Yüksek tansiyonu etkileyen bir diğer unsur da kalıtımdır. Yüksek tansiyonlu kişilerin yaklaşık yüzde 60'ında ailede de tansiyon yüksekliği söz konusudur. Ayrıca şişmanlık hipertansiyonu etkileyen unsurlar arasında sayabiliriz. Şişmanların yaklaşık yüzde 40'ında yüksek tansiyon görülmektedir. Genç hastaların yaklaşık üçte biri şişmandır. Şeker hastalarında yüksek tansiyona çok sık rastlanır"şeklinde konuştu.