ÇANAKKALE Savaşları'nın kahramanı Seyit Onbaşı'nın kaldırdığı top mermisiyle tasvir edildiği hediyelik eşyaların tezgahlarda şekilden şekle girmiş halde satılması tasarımcı Oktay Tarahan'ın tepkisine neden oldu.b
Çanakkale'deki Olasa Sanat Atölyesi'nin işletmecisi Oktay Tarahan, hediyelik eşya olarak yapılarak piyasaya sürülen ve özellikle Çanakkale Savaşları sırasında kaldırdığı 276 kiloluk mermiyle tarihe adını altın harflerle yazdıran Seyit Onbaşı'nın heykelciklerinin anısına saygısızlık olduğunu söyledi. Hediyelik eşya tasarımcısı Tarahan, kordondaki Çanakkale Valiliği 2015 Koordinasyon Merkezi önünde, 'Çanakkale Bizimle Rezil Oluyor', 'İstismar Sürüyor, Rezalet Büyüyor' yazılı dövizlerinde bulunduğu  stant açarak, denetimsizlik sonucu ortaya çıkan korsan hediyelik eşyaları sergileyip yetkilileri göreve çağırdı.
Seyit Onbaşı'nın yanı sıra, Şehitler Abidesi, Dur Yolcu, Truva Atı gibi figürlerinde değişik şekillerde tasvir edilmesinin utanç verici olduğunu söyleyen Tarahan, tarihsel ve milli değerler taşıyan kültür varlıklarımızın hediyelik eşya üretim ve satışındaki çirkin tablonun kanayan bir yara olmaya devam ettiğini söyledi. Tarih ve kültür turizmi açısından yörenin vitrini olan hatıra niteliğindeki eşyaların işin ehli olmayan kişi ve korsan üreticiler tarafından imal edilirken ortaya boy boy çirkinlikler çıktığını kaydeden Tarahan, şöyle dedi:
"Modelleme, kalıplama yöntemleri, boyama teknikleri konusunda bilgisiz kişiler, altyapısı olmayan, donanımsız atölyeler hediyelik eşya sektörünü ele geçirmiş durumda. Kayıt dışı, denetimsiz tamamen gayri meşruluktan beslenen bu kesim kendisine geniş pazar olanağı buluyor. İlimize gelen 12-17 yaş aralığındaki öğrenci gruplarının ağırlıkta olması, belediyelerce taşınan dar gelirli halkımızın ucuz olana yönelimi korsan üretimi besliyor. Çin mallarının istila ettiği, korsan ürünlerle dolup taşan tezgahlar şehitlik ve tabyaları pazar yeri görünümüne kavuşturdu. Hediyelik eşyaların ilimizin tarihine ve kültürel mirasına yakışır nitelikte üretimi için hazırlanan projelerimiz muhataplarına ulaştırılamadı. Ulaştırılanlar ise duyarsız ya da etkisiz veya yetkisiz kaldı. Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi ve Eceabat Kaymakamlığınca yapılan birkaç teşebbbüs yetersiz kaldı. İstikrarlı ve çözüm merkezli olmadı."
"ÇANAKKALE BİZİMLE REZİL OLUYOR"
Bölgeyi gezmeye gelen ziyaretçilerin milli değerlerle yüzleştiğini ifade eden Tarahan, şöyle devam etti:
"İnsanlar burada Seyit Onbaşı'nın, Yahya Çavuş'un kahramanlık hikayelerini dinliyor. Ancak tezgahlarına gelip de alışveriş yapmaya başladıklarında karşılarına maymuna çevrilmiş insanlar çıkıyor. Çanakkale bizimle rezil oluyor. Korsan üretimin avantajlarının yerel yöneticilerin kör, sağır ve dilsiz tutumlarıyla birleşince tablonun vahameti büyüyor. 100'üncü yılın arifesinde Çanakkale Belediyesi ve valiliğince ortak atılacak bir adımla, birkaç aşamalı olarak yürütülecek bir proje ve istismarcılara karşı gerekli tedbirlerin alınmasıyla bu çirkinliğe son verebiliriz. Model tasarımından üretimine, ambalajlamadan satışına tüm aşamalarıyla yeni bir çehreye kavuşturabiliriz."

EK(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)