Buket YETİŞSİN/ DİDİM (Aydın),() - HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel Aydın’ın Didim İlçesi’nde partisinin seçim ofisini açtı. Tuncel, konuşmasında iktidara ve ana muhalefete yüklendi.
Açılış öncesinde halka seslenen Sebahat Tuncel, "HDP olarak, Türkiye’de yaşayan bütün halkların bütün inançların, kadın erkek ve LGBT bireylerin ortak paydasında buluşuyoruz. Bu ortak payda; özgürlük, eşitlik, adalet ve demokrasidir. Bunun ne kadar doğru bir yolculuk olduğunu bir kez daha görüyoruz. Bu siyasi kriz ortamında yeni bir alternatif oluşturmanın önemini bir kez daha gördük. Artık Türkiye böyle yönetilemez" dedi.
AK Parti hükümetinin Türkiye’yi uçuruma götürdüğünü, CHP ve MHP muhalefetinin de ülkeye bir şey vermediğini ileri süren Tuncel, "Biz, iki kötüye mecbur değiliz, 'Ya kırk katır ya kırk satır' diyenlere bir cevabımız olmalı, yeni bir alternatif yaratmak bizim sorumluluğumuzdu ve HDP ile yola çıktık. İyi ki çıkmışız bu yola. İyi ki bu riski almışız. Şimdi bakın bir yerel seçimlere gidiyoruz. Yerel seçim havası yok, yerel seçim olacak mı olmayacak mı o tartışılıyor. Türkiye’yi ne hale getirdiler. AKP’nin yaptıkları 17 Aralık’ta deşifre oldu. 'Halkı düşünmüyor. Yaşam alanlarımızı ranta açıyor, ülkenin kaynaklarını kendisi için kullanıyor' demiştik. Bize, 'Halka hizmet ediyoruz' diyorlardı. Gördük 17 Aralık’ta halka mı kendileri mi hizmet ediyorlarmış! Hepsini çalmışlar. Bu ülkenin kaynaklarını çalarken halkı yoksulluğa, geleceksizliğe mahkum ettiler" diye konuştu.
'HALKLAR ARASINDAKİ ÇATIŞMA DERİNLEŞTİRİLDİ'
AK Parti hükümetinin Kürt ile Türk, Alevi ile Sünni arasındaki çatışmayı derinleştirdiğini de savunan Tuncel, "AKP’nin Ortadoğu politikası Türkiye’de yaşayan Alevileri tehdit etti. AKP hükümeti Rojava’da El Nusra çetesini destekledi. 'Kürtler orada devrim yapmasın' diye ama halk devrimini yaptı. Lazkiye’de desteklenen çetelerle Aleviler katledildi. Bu politikalar gelecek için kaygılar yaşamımıza neden oldu. Türkiye’de ise Kürt sorununun çözümü için hiçbir adım atmadı. Ateşkes ilan edilmesine rağmen bir yıldır demokratik çözüm konusunda Kürtler sokak sokak geziyor, barış süreci için çalışıyor. AKP bir yasa bile çıkarmadı. 'Demokratik paketler' dediklerinden halka bir şey çıkmadı, özel yetkili mahkemeyi kendi kurdu, kendi kaldırıyor. Başbakan ve oğlunun yargılanmasının önü açılacağı için. Barış ve çözüm konusunda hiçbir şey yapılmadı. Barış sadece Kürtlerin meselesi değil, daha çok Türkiye halklarının sorunudur. AKP hükümetinin ortaya çıkardığı çözümsüzlük siyaseti Türkiye halklarınca mahkum edilecektir. AKP’nin derdi, paraları sıfırlamak. AKP’nin yaptığı bunca şeyi hiçbir vicdan kabul etmez. Sadece AKP’ye oy vermeyenin değil verenlerin de vicdanlarında AKP mahkum olmuştur" dedi.
'BAŞBAKAN HESAP VERMELİ'
Ana Muhalefet Partisi CHP’ye de yüklenen Tuncel, şunları söyledi:
"AKP’nin hiçbir şey yapmasına gerek yok. CHP lideri dün kaset dinleterek Başbakan’a akıl veriyor, diyor ki, 'Başbakan’ın yerinde olsam uçağa biner giderim.' 'Hesap versin' diyen yok. 'AKP’lilere bir şey demiyorum, onlar içinde iyi olanlar var' diyor. Biz anladık ki Kılıçdaroğlu AKP’nin başına geçmek istiyor. Bundan başka bir şey çıkar mı? Şimdi böyle ana muhalefete böyle bir iktidar. HDP olarak Başbakan’dan hırsızlık, yolsuzluk yapmışsa, geleceği çalmışsa, vergilerle baskı oluştururken kendi yandaşlarına çıkar sağlıyorsa hesabını soracağız. Nereye gidiyor Başbakan? Hesap verecek. Ciddi bir kriz var, yapılması gereken hesap vermektir. Biz çağrı yaptık, Türkiye böyle yönetilemez, Başbakan hesap vermeli, istifa ederek erken seçime gitmelidir. Seçime gidince, biz iktidara geliyoruz."
CHP Lideri’nin "HDP ile yan yana durmak bize de size de zarar verir" dediğini söyleyen Tuncel, "Ama eski ülkücülerle, cemaatle yan yana durmak size zarar vermiyor. Yolunuz açık olsun sayın Kılıçdaroğlu, bak bu cemaat AKP’yi ne hale getirdi, sizi ne hale getirir bilemeyiz. Üstelik siz sol adına hareket ediyorsunuz" dedi.
'DERTLERİ KENTİ YÖNETMEK DEĞİL, KOLTUK'
CHP’de MYK kararı ile Türkiye genelinde yaşanan adaylık sorunlarına da değinen Tuncel "CHP’den ayrılanlar hemen gittiler DSP’ye. CHP’den ayrılanlar hemen kendi kulvarında yürüyen DSP’ye sarıldılar. Onların derdi kenti yönetmek değil, onların derdi koltuk. Ama koltuk halkın, onlara bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.
Tuncel, konuşmasının ardından partisinin seçim bürosunun açılışını yaparak Söke’ye harekete etti.
Acılışa, HDP Aydın Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Sevim Devrim ve Raif Kanat ile HDP Didim Belediye Eşbaşkan Adayları Nuriye Elden ve Sürmeli Bal da katıldı.

BY (AÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)