ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi'nde elektriklerin kesilmesinin sık sık protesto edilmesi üzerine DEDAŞ yetkilileriyle görüşen HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, halkın kesintilere haklı tepki gösterdiğini söyledi.
Silopi'de geçen Pazartesi günü elektrik kesintilerini protesto etmek için DEDAŞ binasının ateşe verilmesinin ardından dün de bir grup DEDAŞ arıza binasına yürümek istemiş ve protestocuları polis güçlükle dağıtmıştı. Silopi'de yaşanan elektrik sorununa çözüm bulmak için HDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, Silopi Belediye Başkanı Emine Esmer, Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret, Silopi BDP ilçe binasında Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) temsilcileriyle basına kapalı bir görüşme yaptı.
HDP'li vekiller daha sonra bina dışında bekleyen çiftçi ve vatandaşların elektrikle ilgili sorunlarını diledi. Milletvekili Irmak, "DEDAŞ yetkilileri ve personellerle buranın elektrik kesintilerinin nedenini öğrenmek istedik. Bu dalgalanmanın, hem köylerdeki sulu tarım yapan çiftçilerimizin elektriğe bağlı su kesintilerinin nedenini öğrenmek istedik. 9 saat, 10 saat, 5 saat, 6 saat elektrik kesintilerinin sebebi nedir ? Yani bu bilinçli bir şey midir? Kulağımıza ulaşan bilgilere göre enerji tasarrufundan kaynaklı bir şeydir. Elektrik kesintisi ile bu açığı kapatmaya çalışıyor DEDAŞ diye bir bilgi geldi kulağımıza. Personelde bunu böyle olmadığını söylüyor. Biz bunu doğru kabul ediyoruz. Madem böyle değil bundan sonra biz elektrik kesintisinin olmaması için gerekli çabayı göstermenizi istiyoruz" dedi.
Irmak, dün akşam Enerji Bakanı ile konuyu görüştüklerini ve sorunun çözümüne dair bir teminat almaya çalıştıklarını belirterek, "Tesisatlar çok eski, 30 yıl öncesine dayanıyor. Yüklenince elektrik fazlalığı yazdır biliyorsunuz buranın sıcaklığı 45-50 derecedir. Haliyle kullanılıyor. Sulu tarım haliyle elektriğe bağlı olarak yapılıyor. Zaten şimdi tarım sulama zamanıdır, bu elektrik yükünü arttırıyor ve trafoların patlamasına neden oluyor. Enerjinin çok fazla kullanılmasına neden oluyor. Sistem eğer yenilenir, buna ilişkin tedbirler alınırsa, biz bu derecede krizin yaşanacağına inanmıyoruz. Biz yetkililere bunu söyledik. Gerekli tedbirlerin alınmasını söyledik. Bunun için bizim üzerimize düşen bir şey varsa üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.
Milletvekili Irmak, elektrik kesintilerine karşı halkın haklı tepki gösterdiğini belirterek, "Kim olursa tepki gösterir. Düşünün ki siz bu cehennem sıcağın altında kalıyorsunuz. Böyle kıt kanat aldığınız aletler makineler o dalgalanmalarda yanıyor. Siz tarımınızı yapamıyorsunuz. Bütün bir yıllık gelirinizi tarlaya yatırmışsınız ama sulama yapamadığınız için ekininiz tarlada kuruyor, açlık tehlikesi ile karşı karşıyasınız, siz olsanız ne yaparsınız ? Yani bu doğal bir yaşam refleksidir, olmazsa problemdir. Buna karşılık emniyet kalkıyor insanlarımıza gaz bombası ile tazyikli suyla dağıtmaya çalışıyor. Dün burada bir kıyamet yaşanmış. Bu kabul edilir bir şey mi? Bunları asla kabul etmiyoruz. Bu ilin vekilleri olarak diyoruz ki; eğer tekrar ederse şayet halkımızla beraber yürüyeceğiz ve gideceğiz o kapının önünde oturacağız. Artık kim bir çare buluyorsa bulsun diyeceğiz. Biz buradan da son uyarımızı yapıyoruz. Bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Çözüm için bize bir şeyler önersinler tartışalım" dedi.

FOTOĞRAFLI