TUNCEL: KENTLER DEĞİL, RANTLAR YÖNETİLİYOR
İzmir’de, Hakların Demokratik Partisi (HDP) İl binasının açılışına katılan Eş Genel Başkan Sebahat Tuncel, hükümet ve muhalefetin, kazandıkları kentleri değil, buralardaki rantları yönettiklerini öne sürdü. Tuncel, şunları söyledi:
“Ak Parti ve CHP’ye bakın bize reva gördüklerine bakın. İktidara geldiklerinde kenti değil rantı yönetiyorlar. Yıllardır, bu devletin malı denizdir diye bir söylem var. Bizi de alıştırmışlar. Devletin malını yersin. İşte yiyenler için demokratik ülkelerde hükümet düşerdi. Bakanlar bile koltuğunu koruyorlar. Bu ülkede bir sorun var. O paralar o ayakkabı kutusundaki paralar sizin, yoksulun, emekçilerin paralarıdır. Sizin vergi paralarınızdır. Başbakan da diyor ki. ’komplo var.’ Bir komplo varsa halka karşı var. Hesabını vereceksiniz. Bu komplo ne zamandan beri var Sayın Başbakan? Örtülü ödenek diye halkın vergisini, alıp Kürdistan’daki savaşta kullanmadınız mı? O savaşa Türkiye halklarını istemediği halde ortak etmediniz m? Başbakan diyor ki, ’30 yıllık savaşta şu kadar para verdik’ diye. Kim verdi? Türkiye’de bir söz daha var: ’Dayın var mı adamın var mı?’ Çünkü bu ülkede dayın adamın varsa yer edinirsin. Madem yemek gelenek ise 76 milyon gelirleri, nimetleri birlikte değerlendirsin. Birilerinin yemesine biz göz yumamayız. Bizim başımız dik, alnımız açık. Bizim ne dayımız ne de ayakkabı kutumuz var. Bizim ayakkabı kutularımızda yırtık ayakkabılarımız var."
KCK tutuklamalarına da değinen Sebahat Tuncel, “KCK tutuklamalarının altında Türkiye’de yıllardır ikili hukuk sistemi anlayışı var. Yıllardır emekçiler direndikleri için KCK adı altında tutuklandılar. Kürt halkının demokratik siyasi haklarını ellerinden alındı. Biz dedik ki; AK Parti ile cemaat anlaştı, Kürt sorunu hakkında adım atmıyorlar. O zamanlar cemaat yoktu. Şimdi kendine gelince bakın emniyet müdürleri değişti. Cemaat kendisine yeni partner arıyor. CHP’ye sağdan yol açın. Oraya gidiyor. Yeni iktidar arayışları da çözüm değildir” dedi.
Tuncel’in konuşması sırasında, yüzlerini poşuyla gizleyen iki kişi de, sahneye çıkıp yanına gelerek Abdullah Öcalan’ın posterini açtı.
Bu arada, HDP’in Karşıyaka Belediye Başkan adayının şair Cezmi Ersöz olduğu açıklandı.