iZMİT (Kocaeli), () - KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi'nin Kandıra Yolu üzerindeki Sarıhocalar Köyü yakınında yaptırttığı ve başıboş sokak hayvanlarının toplanıp barındırılmaya başlandığı Rehabilitasyon Merkezi'nin aslında hayvanlar için 'Ölüm kampı' olduğunu öne süren hayvanseverler protesto yürüyüşü yaptı. Yaklaşık 20 kilometre ellerinde pankartlarla yürüyen hayvanseverlere Kocaeli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri da destek verdi. 
Ellerinde pankartlarla İzmit'in Yahyakahtan semtinden yola çıkan Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği yöneticileri ile Kocaeli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri yaklaşık 20 kilometre ilerdeki Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi önünde toplandı. Yol boyunca düdük çalıp sloganlar da atan gruba yoldan geçen araçların sürücüleri de korna çalarak eşlik etti. Bu arada yolda bir kaza olmaması için jandarma minibüsü takip etti.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırttığı Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi önünde açıklama yapan  Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Gonca Çelik Ketenağ, 5 bin 199 sayısı Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarılarının, hayvanları korumaktan çok  hayvanlar için ölüm fermanı olduğunu söyledi. Henüz onaylanmamasına rağmen bunun yasalaşması halinde sokak hayvanlarının toplanıp bu merkezlere yerleştirileceğini söyleyen Ketenağ, şöyle dedi:
"Sokak hayvanlar aşılanıp kısırlaştırılsın. Fakat yeniden  alındıkları yerlere bırakılsın. Burası sözde rehabilitasyon merkezi ama çıkacak yasalarla burası toplama kampı olacak. Sokaklardan bütün hayvanları korumaları gerekirken toplayıp yok edecekleri yasa tasarısını hazırladılar. Yunus parklarını, hayvanlı sirkleri, hayvanat bahçelerini kaldırma yerine bunların devamını destekleyen yasa tasarısı hazırladı. Bu yasa tasarısı deney işkencesi ile öldürülen hayvanlara kedi ve köpekleri de ekleyecek. Evlerimizde baktığımız canlara istedikleri zaman el koyabilecekleri bir yasa tasarısı bu. 'Ölüm yasa tasarısına hayır' diyoruz."
Kocaeli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Mücella Elgin de yasa tasarısını eleştirdi. Bu rehabilitasyon merkezlerinin sokak hayvanları için ölüm kamplarına dönüşeceğini, sokak hayvanlarının mevcut yaşadıkları alanlardan koparılmaması gerektiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI