İZMİR’in Bayraklı İlçesi’nde, belediye tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen deve güreşlerine karşı çıkan bir grup hayvansever, güreş arenasının protokol girişi önünde eylem yaptı. Grup, deve güreşlerinin yapılmamasını istedi.
Bayraklı Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncü düzenlenen deve güreşleri, bugün saat 10.00’da Smyrna Meydanı yakınındaki arenada başladı. Güreşlerin yapılmasına tepki gösteren bir grup Hayvan Hakları Federasyonu üyesi, arenanın protokol girişi önünde eylem yaptı. Yaklaşık 20 kişilik gruba bazı sivil toplum kuruluşları destek verdi. Ellerinde, "Dinimizde hayvan dövüştürmek haramdır, yasaktır, günahtır. Peki bu vahşet niye?", "Deve güreştiren başkan istemiyoruz" yazılı pankartlar taşıyan grup adına basın açıklamasını Haydost Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Adadan yaptı. Adadan, şöyle dedi:
"Ağızları zincirli, sıcakta yük taşımak için yaratılmış develer, burada dövüştürülecek, şiddetli kavgalar çıkacak, çoluk- çocuk develerin birbirine saldırmasını ve hatta yaralanmalarını, olmadı sahiplerinin develeri dövdüğünü görecek. Zaten toplumda had safhada olan kadın cinayetleri, çocuk istismarları kışkırtılacak. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da diyecek ki 'Deve güreşleri denilince akla Cumhuriyet, Atatürk geliyor.' Deveyi, güreşi, Cumhuriyet’i, Atatürk’ü aynı cümlede kullanıyor. Güreş, dövüş, kavga, kumar, bunlar toplumu geriletir, şiddet oluşturur. Gelin insana ve hayata yakışan etkinlikler içinde olalım."
Hayvanseverler, deve sahiplerine tepki gösterirken küçük çaplı tartışmalar oldu. Ardından hayvanseverler alandan ayrıldı. Bu sırada, güreşi izlemeye gelip sofra kurarak, piknik yapanlar ilginç görüntüler oluşturdu. Hayvanseverlerin tepki gösterdiği sırada CHP’li Bayraklı Belediye Başkanı Hasan karabağ, güreş alanında yoktu.

TH(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)