GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yapacağı yeni düzenleme ile hayvanların bir başka ile taşınırken konaklama ihtiyacına cevap verecek özel dinlenme tesisleri için start veriyor. Görüşe açılan taslağa göre 8 saati aşan büyük ve küçükbaş nakillerinde hayvanların bakım ve beslenmesi için kurulacak istasyonlarda dinlendirilmesi planlanıyor. Bu hayvanlar için otel dönemini başlatan Bakanlık, havyan hareketlerini de kontrol altına almış olacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2014 yılında hayvan refahı ile ilgili önemli düzenlemelerin hayata geçirileceği belirtildi. Hayvanların nakilleri sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği gereği 8 saati aşan nakillerde hayvanların bakım ve beslenmesi için kurulacak tesislerde dinlendirilmesi gerekecek. Uzun yolculuklarda hayvanlar araçtan indirilip dinlendirildikten sonra yolculuğa devam edebilecek. Yine bu yolculuklar için yolculuk kütüğü ve yolculuk kütüğünde nakil planı, çıkış yeri, varış yeri, nakliyat şirketi beyanı ve karşılaşılan olağandışı olaylara ilişkin raporlar tutulması zorunlu hale gelecek. AB mevzuatına uyumlu olarak hazırlanan ve hayvanlar için kurulacak dinlenme istasyonlarının standartlarını belirleyen 'Hayvan Nakillerinde Kontrol ve Dinlendirme İstasyonu Yönetmelik' taslağını görüşe açan Bakanlık, sığır cinsi, koyun ve keçi türü, evcil tek tırnaklılar gibi hayvanlar için bir nevi otel dönemini başlatmış olacak. Bu dinlenme istasyonları hem özel sektör hem de kamu eliyle kurulabilecek. Nakil sırasında hayvanlara refakat eden bakıcılar ile nakil araçlarının sürücülerine yeterlilik belgesi, nakil yapan nakliyecilere yetki belgesi ve hayvan naklinde kullanılan araçlara onay belgesi verilmesine yönelik eğitimlerin ve gerekli sertifikasyon işlemleri ise 2013 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacak. Ocak 2014 tarihinden itibaren söz konusu belgelere sahip olmayan kişilerin ve araçların yurt içinde hayvan nakli yapması söz konusu olmayacak.

Yine yıl sonuna kadar sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanların alım ve satımını yapan satıcıların(celepler) eğitimini tamamlamayı hedefleyen Bakanlık yeni yıldan itibaren satıcı çalışma izin belgesine sahip olmayan celeplerin hayvan ticareti yapmasına izin vermeyecek. Eğitim sonunda çalışma izni alabilecek olan satıcılar aynı zamanda kayıt altına alınmış olacak. (AY)