LİSİNİA Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi (Lisinia- Doğa) sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) verdiği konferansa ayağı ve kanadı kesik şahin, kör ve kanadı kesik çakır kuşu getirerek, yaban hayvanlarına verilen zararı anlattı.
Burdur'da, MAKÜ Küresel Çevre Derneği ile Lisinia-Doğa'nın işbirliğinde 'Sürdürülebilir Çevre Konferansı' düzenlendi. MAKÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) Konferans Salonu'ndaki konferansa, Lisinia-Doğa'nın sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca konuşmacı olarak katıldı. Beraberinde getirdiği şahin ve çakır kuşuyla sunum yapan Sarıca, merkez olarak doğayı ve yaban hayatı korumak için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Burdur'da 1 ay arayla nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 2 vaşağın öldürüldüğüne dikkati çeken Sarıca, yaban hayatının korunması için ortak hareket edilmesinin önemine işaret etti.
TEK SUÇLARI AVLANMAK
Tek suçları doğada avlanmak olan yaban hayvanlarına verilen zararın derhal durdurulması gerektiğini vurgulayan Sarıca, "Bu şekilde devam ederse ekolojik denge tamamen bozulacak. Yaban hayvanlarına ülke olarak sahip çıkmalıyız. Gelecek nesillere doğal yaşama dair bir şey bırakmayacağız. Yaban hayvanlarını avlıyor ya da tarım ilacıyla zehirliyorlar. İnsanların canı can ama diğer canlıların da yaşam hakkı var" diye konuştu.
KANADI, AYAĞI VE GÖZÜ YOK
Konferansa getirdiği şahinin sol ayağı ve kanadının kesildiğini, çakır kuşunun ise gözünün kör, kanadının ise kesik olduğunu kaydeden Sarıca, her iki hayvana da insanların zarar verdiğini söyledi. Şahine gerekli tedaviyi yaptıklarını, durumunun şu an iyi olduğuna değinen Sarıca, "Kuş yaklaşık 4 yıldır yaşam mücadelesi veriyor. Biz 1 yıl kadar tedavisiyle ilgilendik ancak bu şartlarda doğaya salınması doğru olmaz. Merkezimizde tutmaya devam edeceğiz" dedi.
'KANADI UZUYOR, DOĞAYA BIRAKACAĞIZ'
Kendilerine yaklaşık 6 ay önce gözünde saçma yarası olan ve kanadı kesik halde getirilen çakır kuşunun da tedavi edildiğini, kanadının yavaş yavaş uzamaya başladığını anlatan Sarıca, "Araştırdık, kuşu bu hale bir kişi getirmiş. Biz elimizden geleni yaptık. Sanırım çakır kuşunu bir süre sonra doğaya salabileceğiz" diye konuştu.
Küresel Çevre Derneği Genel Koordinatörü Burak Ada ise dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Konferansta Merkezi Almanya'nın Berlin kentinde bulunan 'Değişim İçin 2 Teker' grubundan Lisinia -Doğa'ya gelen 12 kişi konferansta bir gösteri yaptı. Çaldıkları müzik aletleri eşliğinde şarkılar söyleyen grup üyelerinden bazılarının koltukların üzerinden seyircilerin arasına girmesi, ilginç görüntü oluşturdu.