MERSİN'in merkez Toroslar İlçesi sınırları içerisinde Toros Dağları eteklerinde yer alan mahallelerde büyükbaş hayvanlarında görülen öldürücü çiçek hastalığından 14 inek telef oldu. Hastalığın çıktığı belirlenen 12 mahalle karantina altına alınırken, bölgeye hayvan giriş- çıkışı yasaklandı.
Halk dilinde 'Çiçek' olarak bilinen Sığırların Nodüler Ekzantemi (Lumpy Skin Disease) hastalığı yaklaşık 10 gün önce merkeze 40 kilometre uzaklıkta yer alan 1500 rakımlı Atlılar Mahallesi'nde ortaya çıktı. Yüksek ateş, halsizlik ile çıbana benzer yaraların çıkmasıyla kendisini gösteren hastalık sonucu 14 inek telef oldu. Telef olan inekler mahalle dışında açılan büyük çukurlara kireçlenerek gömüldü.
12 MAHALLE KARANTİNA ALTINA ALINDI
Hastalığın ortaya çıkması sonucu Toroslar Kaymakamlığı tarafından oluşturulan komisyonun yaptığı incelemenin ardından bölgedeki Atlılar, Alanyalı, Kızıkkaya, Değirmendere, Güzelyayla, Horozlu, Çağlarca, Kurudere, Yavca, Kavaklıpınar, Tırtar ve Değnek mahalleleri karantina altına alındı. Bu mahallere hayvan giriş- çıkışları yasaklandı. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesindeki ve özel toplam 400 veteriner bölgede aşılama çalışmasına başladı.
Hastalığın ilk çıktığı ve 600 büyükbaş hayvanın bulunduğu Atlılar'ın muhtarı İbrahim Özkan ve vatandaşlar 14 hastalıklı ineğin gömüldüğü alanda bir araya gelerek kaygılarını dile getirdiler. Muhtar İbrahim Özkan, şöyle dedi:
"Göçerlerin yoğun geçtiği dönemde koyunlardan bulaştığını sanıyoruz. Hastalık ortaya çıkınca müdürlük bünyesinde hızlı aşılama çalışması başlatıldı. Ölen hayvanlar ilaçlandı, yakıldı kireçlendi gereken her türlü önlem alındı. Şu anda 12 mahalle karantina altında bu daha genişleyecek ve de uzmanların ifadesine göre eğer çıkarsa Toroslar İlçesi komple karantina altına alınması gerekir. Köylülerde tedirginlik var. Söz konusu büyükbaş, geçim kaynağı elinden gidiyor. Devlet bunun yüzde 50'sini karşılayacak ama ne kadar fiyat belirleyecek ne zaman ödeme yapacak belli değil."
"HAYVANCILIĞI TEHDİT EDİYOR"
Bölgede başlatılan yoğun aşılama çalışmalarına katılan hayvan üreticisi Veteriner Ümit Çiftçi ise, hastalığın hayvancılığı bitirme noktasında tehdit oluşturduğunu anlattı. Çiftçi, hastalığın iç savaşın görüldüğü Suriye'den Türkiye'ye kaçak yollarla getirilen hayvanlardan bulaştığının değerlendirildiğini söyledi. Çiftçi, şöyle konuştu:
"Hastalık havaların ısınmasıyla sineklerin çiçek virüsünü taşımasıyla yayılabilir. Şu an böyle bir tehlike söz konusu. Koruyucu aşılama çalışmaları hızla devam ediyor. Mersin'e has bir hastalık değil. Ülke hayvancılığını tehdit eden bir hastalık. Özellikle Akdeniz bölgesinde kırmızı alarm verilmiş durumda. Sıcakların başlaması ile birlikte sokucu sinekler bu hastalığın taşınmasında etken rol oynuyor. Çünkü bu Afrika kökenli bir hastalıktır. Kontrol altına alınmazsa bölge de uzun yıllar hayvancılık yapılamayacak. Yaptığımız aşılama 1 yıllık koruma sağlıyor. Etken bir virüs olduğu için, doğal şartlara karşı kendini adapte yapma şansı var. Şu aşılama önümüzdeki yıllarda da sürekli olarak yapılacak."

AŞ(BK/İD) (FOTOĞRAFLI)