CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, yapılan araştırmalarda Türkiye'de her 4 kişiden birinin okuma alışkanlığının olduğunu, toplumun yüzde 32'sinin ise hiç kitap okumadığını söyledi.
Konuşan Kitap Şenliği'nin 7'nci ayağı Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti. Şölene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül'ün yanı sıra çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı. Burada bir konuşma yapan Hayrünnisa Gül, 5 yıl önce başlayan projenin Türkiye'nin dört bir yanına yayıldığını, ancak gelişmiş ülkelerde yılda ortalama 20 kitap okunurken bu sayının Türkiye'de 7 olduğunu, her 4 kişiden birinin okuma alışkanlığı olduğunu ve toplumun yüzde 32'sinin ise hiç kitap okumadığını söyledi. Gül, Türkiye olarak ileriyi gitmek, bilimde, sanatta, sporda başarılı nesiller yetiştirebilmek ve bilim üreten bir toplum haline gelmek için insanların her şeyden önce okumaya ihtiyacının olduğunu anlattı. Gül, kitabın insanın en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu belirterek, "Çünkü insan dünyaya öğrenmek ve kendini geliştirmek için gelir. Öğrenmenin en ucuz ve etkili yolu okumaktır. Başka insanların uzun uğraşları ve araştırmalar sonucu büyük emeklerle, zaman ve para harcayarak ulaştıkları bilgiyi kitaplar bize cömertçe sunar. Bazen bir kitap okumak, dünyayı tanımak ve hatta değişmek için yeterlidir. Yol gösterici, ilham vericidir. Ülkemizin dört bir yanından çağrımıza misliyle cevap verildiğini, seferberlik ruhuyla kitaba sahip çıkıldığını görmek ümidimizi artırdı. Bir yılda yüzlerce kitap okuyan çocuklarımızdan, birbiriyle yarışırcasına toplu okuma etkinlikleri düzenleyen ve art arda rekorlar kıran illerimizden övgü ile söz ettik. 'Dünyanın en yüksek katılımlı kitap okuma etkinliği' rekorunu ülkemize kazandıran Mersin'i de diğer şehirlerimize örnek gösterdik" diye konuşan Gül; tarihi, kültürü, kimliği ve insanı insan yapan, bir arada tutan değerlerin kitaplardan öğrenildiğini kaydederek, "Yeter ki, kitapların zengin dünyasından, size kazandıracaklarından kendinizi mahrum etmeyin. Unutmayın, hepimizin hayatını değiştirecek bir kitap var ama onu ancak okuyarak bulabiliriz" dedi. Hayrünnisa Gül sözlerini, Karacaoğlan'ın 'Elif' şiirini okuyarak tamamladı.
Vali Güzeloğlu ise, şenliğin kitap okumaya yönelik ilgiyi ve farkındalığı ülke çapında arttırdığına dikkat çekti. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu da son yıllarda Türk toplumunun büyük okuma alışkanlığı kazandığına vurgu yaptı.
Gazeteci Yavuz Donat, ressam Ahmet Yeşil, yazar İpek Ongun, Şefika Güney, karikatürist Erdil Yaşaroğlu, yayıncı Faruk Bayrak, kitap, okuma ve kendi yaşamları ile ilgili kısa anılarını anlatarak şenliğe renk kattı. Konuşmaların ardından Hayrünnisa Gül tarafından, Vali Güzeloğlu, gazeteci Yavuz Donat, ressam Ahmet Yeşil, yazar İpek Ongun, Şefika Güney, karikatürist Erdil Yaşaroğlu, yayıncı Faruk Bayrak'a günün anısına plaket verildi.
Gül, daha sonra fotoğrafçı Ergün Nuhut'un çektiği 3 boyutlu Mersin fotoğrafları sergisini gezdi. 3 boyutlu gözlükle eserlere yakından bakan Hayrünnisa Gül'e Ergün Nuhut tarafında fotoğrafların olduğu bir de kitap hediye edildi.
ESHAB-I KEHF ZİYARETİ
Öte yandan, Hayrünnisa Gül beraberindeki heyetle birlikte, Tarsus İlçesi'nde de Eshab-ı Kehf Mağarasını da ziyaret etti. Ashab-ı Kehf girişinde öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılanan Gül'e Tarsus Müftü Vekili Mikail Tayşan, Ashab-ı Kehf hakkında bilgi verdi. Kendisini karşılayanlarla sohbet eden Gül'e el oymasından yapılan, Arapça, Farsça ve Osmanlıca 'Muhammed Resulullah' yazılı kaligrafi çalışması hediye edildi.