Elektronik Genel Kurul Sistemi Tanıtım Toplantısı'na katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Akçakale gümrük kapısı, birkaç kez hükümete (Suriye ) karşı mücadele eden unsurlar tarafından el değişikliğine uğradı. Dolayısıyla orada şu anda güvensiz bir ortam söz konusudur, güvenlik ortamı oluşunca kapıyı açarız" dedi. "ELEKTRONİK GENEL KURUL SİSTEMİ"Nİ ANLATTI



Swiss Otel'de düzenlenen Elektronik Genel Kurul Sistemi Tanıtım Toplantısı'na katılan Hayati Yazıcı, toplantının ardından Elektronik Genel Kurul Sistemi hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.



Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun uygulamaya başlamasının üzerinden bir buçuk yıl geçtiğini hatırlatarak, kanun ile ticaret hayatına getirilen yeni ve en önemli uygulamalardan bir tanesinin elektronik genel kurul sistemi olduğunu söyledi. Elektronik genel kurul sisteminin yürürlüğe girmesinden itibaren Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)'na kayıtlı şirketlerden 437'sinin genel kurullarını elektronik ortamda gerçekleştirdiğini kaydetti. Şirketlerin elektronik genel kurul sistemini benimsediklerini ve adapte olduklarını ifade eden Yazıcı, "Uygulama sürecinde gerek kanuna gerekse de kanunun uygulanmasına ilişkin ikincil mevzuata uygunluğun da gösterilmiş olması başarının önemli göstergeleri arasındadır" dedi. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun önemli yenilikler getirdiğine dikkat çeken Yazıcı şöyle konuştu, "Bu yeniliklerden bir tanesi de ticari şirketlerin sermaye yapılarına, asgari sermaye yapılarına ilişkin limitlerdir. Kanun, limited şirketler için asgari sermayeyi 10 bin Lira, anonim şirketler için en az 50 bin Lira olarak görüyor. Kanunun bu maddesi iş dünyasına hazırlık yapmaları için öngördüğü süre 14 Şubat 2014'te doluyor. Kanunun getirdiği bu zorunluluğu yerine getirmeyenler için kanunun getirmiş olduğu amir düzenlemeyi ihlal etmiş olurlar ve tasfiye sürecine girerler. Bu vesileyle kanunun getirmiş olduğu bu zorunluluğu sizler aracıyla ticaret erbabına bir kez daha hatırlatmış olayım." "PERAKENDE KANUNU DÜZENLEMESİ SEÇİM SONRASI MECLİSE GELECEK"



Yazıcı, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanun düzenlemesi taslağında gelinen son durum nedir?" şeklindeki soruya Yazıcı, "Perakende ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanun tasarı çalışmamız devam ediyor. Dün bu konuda arkadaşlarımdan bilgi aldım. Yapılan çalışmalarda belli bir mesafe kat edilmiş. Bir kez daha paydaş kuruluşlarla görüşmeler yapılacak ve sonra bir kez ekonomik koordinasyon kuruluna konuyu taşıyıp orada görüşülmesinden sonra bakanlar kuruluna getireceğiz. Meclis seçim nedeniyle tatile gireceği için seçim tarihine kadar yetişmesi mümkün değil. Ancak seçimin hemen ardından bu konuyu Mecliste yasalaşması için müzakereye açmış olacağız" şeklinde yanıt verdi. YURTDIŞI ÇIKIŞ HARÇLARININ KALDIRILMASI HAKKINDA



Yazıcı, "Yurtdışı çıkış harcının kaldırılması hakkında Maliye Bakanı ile görüşeceğinizi belirtmiştiniz. Bu konuda son durum nedir?" soruya ise "Harçlar çok düşük görünüyor ancak aşağı yukarı bütçeye sanırım 700 - 800 milyon gelir sağlıyormuş. Tabi ki onu kaldırırken yerine ikame edilecek yeni bir gelir kalemi olması lazım. Böyle bir şeye varılamadığı için bu konu askıda bekliyor" diye yanıt verdi. "GÜVENLİK ORTAMI OLUŞUNCA GÜMRÜK KAPILARINI AÇARIZ"



Bir gazetecinin "Akçakale gümrük kapısı kapatılmıştı. Firmaların yeniden açılması için talepleri oldu. Bununla ilgili bir gelişme oldu mu?" şeklinde soruya Yazıcı, "Suriye ile bizim 8 tane gümrük kapımız var. Bunların birkaç tanesi faal durumdayken, diğerleri kapalı. Suriye'deki mevcut hükümetle 'Özgür Suriye Ordusu' dediğimiz halk tarafından oluşturulan ordu ile çatışmalar var. Yine mevcut hükümete karşı silahlı farklı unsurların hem mevcut hükümete yönelik hem de kendi aralarındaki çatışmalar dolayısıyla azami düzeyde bir güvenlik sorunu oluşmuş oluyor. Akçakale gümrük kapısı da birkaç kez hükümete karşı mücadele eden unsurlar tarafından el değişikliğine uğradı. Dolayısıyla orada şu anda güvensiz bir ortam söz konusudur. Akçakale'nin dışında Karkamış ve bazı sınır kapıları da böyle...Güvenlik ortamı oluşunca kapıyı açarız. Kapıların kapanmasına sebep olan güvenlik sorunu ortadan kalkınca gümrük hizmetleri yine devam edecektir" şeklinde yanıtladı.