Ramazan ÇELİK / HATAY, () - HATAY'ın merkez Antakya İlçesi'ndeki Güzelburç Mahallesi'nin sokaklarında ve evlerinde 4 yıl önce başlayan çökmeler son zamanlarda artmaya başladı. 40 evin kullanılamaz hale geldiği çökmeler nedeniyle korku içinde yaşadıklarını belirten mahalleli yetkililerden yardım istedi.
4 yıl önce hiç kimsenin bir anlam veremediği ve ilk başta fazla umursanmayan Güzelburç Mahallesi'ndeki çökmeler, geçen sürede artmaya başladı. Çökmeler nedeniyle sokaklarda, evlerde ve bahçelerin ihata duvarlarında büyük çatlaklar oluştu. Mahalle sakinleri, çökmelerin özellikle son zamanlarda daha da arttığını belirtip, çok korktuklarını söyledi.
'EVE GİRMEYE KORKUYORUZ'
400 haneli mahallede evi zarar görenlerden Naziye Amuklu, çökmelerin özellikle geceleri olduğunu belirterek şunları anlattı:
"Bu çökmeler 4- 5 yıldır oluyor zaten. Son günlerde daha fazla olmaya başladı. Artık eve girmeye korkuyoruz. Gece saat 02.30'da biz yatarken yine çökme oldu ve çökme sırasındaki sesi komşular dahi duymuş. Gece kalkıp bize bakmaya geldiler. Ev çöktü. Uyumadım sabaha kadar. Bu sesler aklımdan çıkmıyor. Yetkililer el uzatsın."
'GİDECEK YERİMİZ YOK'
Şimdiye kadar 40 hanenin zarar gördüğü mahallede yaşayanlardan Ataman Şabanoğlu da, 5- 6 aydır çökmelerin hızlandığını belirterek şunları söyledi:
"Evler oturulmayacak hale geldi. Yukarıda şu an 5 aile oturuyor. Biz bundan 8- 9 ay önce bayağı bir güçlendirme yaptık. Komple şu binanın etrafını eştik ve hep perde şeklinde yapıldı. Dikkat ederseniz, içeri geçerseniz bütün kolonlarımız perde şeklinde. Bir sürü masraf yapmamıza rağmen yine çatlaklar devam ediyor. Oturmaya cesaret edemiyoruz. Aşırı derecede çatlaklar oluyor. Daha önce kolonlar çatlamıyordu son bir aydır kolonlar da çatlamaya başladı. İçeride kolon olduğu gibi 20- 30 cm aşağıya doğru çöktü. Bir araştırılsın, bize yardımcı olsunlar. Gidip başka yerde oturacak yerimiz yok."
İNCELEME İSTİYORUZ
Güzelburç Mahalle Muhtarı Bülent Görüroğlu ise, çökmeler nedeniyle vatandaşların zor günler yaşadığını belirterek şöyle konuştu:
"Belirli bir bölgelerde oluyor. Yaklaşık bir yıldan beri çok büyük zararlar görmeye başladık. Yüksek makamlardan buranın incelenmesini istiyoruz. Vatandaşlar mağdur durumda, yardım bekliyoruz. Kimisi garip, kimisi işsiz, kimisi de hasta. Şu ana kadar yaşanan çökmelerden dolayı çok şükür herhangi bir yaralanma olmadı ama vatandaşlar gergin, korkuyorlar. Buralarda bir inceleme yapılsın ve bizler de ona göre tedbirimizi alalım."
FOTOĞRAFLI