ANTALYA ve MERSİN'den sonra muz üretiminde Türkiye'de üçüncü sırada yer alan Hatay'ın Hassa İlçesi'nde muz hasadı düzenlenen bir törenle başladı. Törene, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ile eski Adalet Bakanı ve Ak Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sadullah Ergin de katıldı.
İşadamı Nuri Gündoğdu tarafından 16 bin metrekarelik serada gerçekleştirilen ve Hassa Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhittin Şahin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi ile çok sayıda davetlinin katıldığı törende konuşan Sadullah Ergin, bundan birkaç yıl öncesine kadar Hassa'da böyle bir tesisin olmasının hayal bile edilemediğini söyledi. Ergin, "Birkaç sene öncesine kadar aklımızın ucundan geçmezdi. Buralarda bu şekilde tesislerin yapılacağı, bu topraklardan bu şekilde ürünlerin çıkartılacağı ve dünyanın en iddialı pazarlarına mal satabileceği aklımızın ucundan geçmezdi. Ama bugün memnuniyetle görüyoruz ki, içerisinde bulunduğumuz bu tesis, yan taraftaki soğuk hava depoları ve ürünleri işleme tesisleri, seralar ve sözleşmeli yaptığı ekimle beraber sadece kendisine değil, bu coğrafyada yaşayan tüm Kırıkhanlılara, Hassalılara kısaca Hatay'ın insanına çok önemli imkanlar bilgi birikimi taşıyarak, onların geleceğe dönük yatırım yapmasını sağlayan örnek bir üretici konumuna geldi" dedi.
Vali Celalettin Lekesiz ise Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında yapılan araştırmaların sonuçlarını yavaş yavaş aldıklarını, bu plan kapsamında Hatay'da 851 bahçe oluşturularak ihracat gerçekleştirildiğini belirtti. Lekesiz, "İlimizde tarım sektörü, hem ilimizin toplam istihdamındaki yeri açısından önemli hem de ilimizin toplam zenginliğine yaptığı katkı açısından önemli. İşte bir taraftan Sayın Bakanımızın da bahsettiği sulama başta olmak üzere, Reyhanlı Barajı gibi, Aşağı Menzelet Projesi gibi, Karaçay gibi sulama hizmetlerinin, alt yapı hizmetlerinin iyileştirilmesi için yapılan çalışmalar devam ederken bir taraftan da ilimizin genelinde 'doğru ürünleri doğru yerde üretelim de dünya piyasalarına yönelelim' diye 972 verinin analiz edildiği şu hepinizin bildiği, Hatay İli Kırsal Kalkınma Tarım Stratejik Planı hazırlandı. Sayın Bakanım bu kapsamda bu plana uyarak ilimiz genelinde şu ana kadar ilimiz Özel İdaresi desteğiyle sizinde yakından takip etmenizden 2 milyon lira bedeli tamamen ihracata yönelik olmak üzere 851 yeni bahçe oluşturuldu. Bu 851 bahçeye toplam 750 dönüm büyüklüğünde 376 bin tamamen ihracata dayalı meyve fidanı dağıtıldı, Erzin'den Samandağ'a kadar" diye konuştu.
Konuşmaların ardından muz hasadına başlandı ve ilk hasadı Vali Celalettin Lekesiz ile Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sadullah Ergin yaptı.