MANİSA'nın Sarıgöl İlçesi'nde demirci ustası, 84 yaşındaki Hasan Oruç, ilerlemiş yaşına rağmen sevdiği mesleğini oğlu ile birlikte sürdürüyor.
Sarıgöl’de, 2012 yılında da Manisa'da 'yılın esnafı' seçilerek ahilik cübbesi giyen Hasan Oruç, 60 yıldan bu yana severek yaptığı demircilik mesleğinde çok sayıda çırak yetiştirdi. Oğlu, 60 yaşındaki Ali Oruç ile birlikte çalışan Hasan Oruç, her sabah erken saatte işyerini açarak çalışmaya başlıyor. Sarıgöl ve çevresinde dükkanında yaptığı demirden araç ve gereçleri ile tanınan ve ’Aşık Hasan’ olarak bilinen demirci ustası, "Kürek, balta, nacak, pulluk, çapa, kazma, maşa, tütün dikim aleti gibi çeşitli araç ve gereçleri yaptım. Demirci dükkanımda sabahları erkenden ocağı yakarım. Bu mesleğin aşığıyım. Ancak, bu yılsonunda elime balyoz almayacağım. Çok yoruldum artık. İşleyen demir ışıldar, yine de mesleğimden kopmak istemiyorum" dedi.
USTASI BABASI OLDU
Oğlu Ali Oruç ise yanında yetiştiği babasının ustası olduğunu söyleyerek, "Hala beni ikaz ettiği yerler olur. Demiri keseriz, maşayla alarak ocağın başına geçer, iyice kızarana kadar tutar ve balyozla ne yapılacaksa birlikte döver, şekil veririz. Bazen bana, ’Oradan vurulmaz, yanından vuracaksın’ diye çıkıştığı da oluyor. Gerçekten bu yaşına rağmen bana yine mesleğini öğretmeye devam ediyor. Bazen ben yoruluyorum ama babam ’devam’ diyor. Bir işi eline aldığında bitirmeden de istirahat etmez. Ondan çok şeyler öğrendim" diye konuştu.