İZMİR’in Foça İlçesi’nde 1870 yılında bir tüccar aile için inşa edilen, Kurtuluş Savaşı sırasında da askerler tarafından kullanılan ve zamanla harabe haline gelen taş bina, Ankaralı işadamı Şadi Uygun tarafından yaklaşık 5 milyon TL harcanarak restore edildi. Butik otel, düzenlenen törenle hizmeti açıldı.
Foça İlçesi Yenifoça Beldesi’ndeki balıkçı barınağının hemen yakınında bulunan harebe haldeki taş binayı, 2011 yılında alan Ankaralı işadamı Şadi Uygun yaklaşık 5 milyon TL harcayarak, restore ettirdi. 1990 yılında Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlığı olarak tescil edilen ve iki yıllık çalışma ardından restorasyonu tamamlanıp 'Yeni Foça La Petra Butik Otel' adı verilen tarihi mekanın açılışı, geçen cumartesi günü düzenlenen törenle yapıldı. Törene, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Belediye Başkanı CHP’li Gökhan Demirağ, bebediye başkan yardımcıları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Foçalılar ve davetliler katıldı.
AİLEYE TEŞEKKÜR ETTİ
İşletmenin yeni yatırımcılara örnek olacak güzellikte olduğunu vurgulayan Başkan Demirağ, "175 kişiye hizmet verecek restoran kapasitesiyle, denize sıfır konumuyla, İzmir’in şirin sahil beldesi Yeni Foça’nın tarihi dokusuna uygun yepyeni bir butik otele kavuştuk. Kentin vizyonuna büyük katkı yapan La Petra Butik Otel kurucusu Uygun ailesine teşekkür ediyorum" dedi.
DAHA FAZLA ÖRNEK OLMALI
Benzer yapılara daha çok rağbet gösterilmesi gerektiğinin altını çizen, Kaymakam Ulugölge, yıkılmak üzere olan metruk bir binayı turizme kazandıran Şadi Uygun ve ailesine teşekkür etti.
KADERİ FOÇA’YLA BULUŞTURDU
Otelin sahibi Şadi Uygun, uzun süre harita teknikeri olarak devlet kurumlarında görev yaptıktan sonra 15 yıl önce kendi firmasını kurduğunu, otel yatırımında bulunma fikriyle Kuzey Ege’den Akdeniz’e uzanan bir araştırma için yola çıktığını ve kaderin kendisini Foça’yla buluşturduğunu anlattı. Uygun, "Kader diyorum çünkü 'Karayolundan devam mı edelim, Yeni Foça sahilinden mi gidelim' derken, kendimizi burada bulduk. Viran haldeki binayı gördük. Çok kısa bir sürede sahiplerine ulaşıp, anlaştık. Yapımına giriştik. 2011 yılında başladığımız serüveni 2013’te bu güzellikle tamamladık. Yapısından dolayı eski Yunanca’da 'Taş' anlamına gelen 'Petra'yı otelimize isim olarak koyduk tarihi bir mekanda, güven ve huzurlu bir tatil için yerli yabancı tüm konukları otelimize davet ediyorum" dedi. Açılışın ardından davetliler, kokteyle katıldı.


--- KUTU ----

Yeni Foça’daki bina 1870 yılında tüccar bir aile için inşa edildi. Zemin katı ticarethane, birinci katı konut olarak kullanıldı. Gerek Yunan işgali ve Kurtuluş Savaşı'nda bina askerlere kışla olarak tahsis edildi. Daha sonra kuyumcu, gazino, otel, ahır gibi çeşitli amaçlar için kullanılan bina, 1990 yılında Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlığı olarak tescil edildi. Uygun ailesi tarafından, 2011 yılında satın alınan binanın restorasyon projelerinin uygulaması başlatıldı. İki yıl boyunca ayrıntılı planlama ve inşası sürdürüldü. Kullanılan tüm malzemeler titizlikle seçildi. Tarihi, konforla birleştiren bir konsept oluşturularak 2013 yılı Aralık ayında Turizm Bakanlığı’ndan “Özel Belgeli” La Petra Butik Otel olarak hizmete açıldı. Ege mutfağının yöresel mezeleri, yine yöreden temin edilen taze yeşillikler ve mevsim balıkları ile dünya mutfağının seçkin lezzetlerini, her damak tadına hitap eden zengin menü ve bunun yanında canlı müziğiyle oteli tercih edenlere hoşça vakit geçirme imkanı sunan otelde, 1 king süit, 1 queen süit, 4 deluxe, 6 lux, 1’i engelliler için dizayn edilmiş 10 standart olmak üzere toplam 22 oda bulunuyor. Türk hamamı, sauna, buhar odası, teras bar, 2 masaj salonu, toplantı salonu, kahvaltı salonu, pastane, 75 kişilik kapalı restoran, deniz kıyısında 100 kişilik alakart restoranı bulunan tesiste 24 saat oda servisi var.