Sinan BİLGİLİ-İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, () CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyerek meclisi olağanüstü toplantıya çağırdıklarını söyledi. MHP'nin bu çağrıya destek verdiğini belirten Hamzaçebi, BDP'nin de destek verdiğini ancak son kararı için parti içinde görüşmeler yaptıktan sonra netleşeceğini ifade etti.
İl Başkanlığındaki konuşmasına “Tam 270 gündür hayatta kalma mücadelesi veren Berkin yavrumuzu maalesef kaybettik. Ben kendisine Allahtan rahmet ailesine ve yakınlarına ve tüm hepimize, özgürlük aşkıyla yanıp tutuşan gençlerimize sabır ve başsağlığı diliyorum" diye başlayan Hamzaçebi, şöyle konuştu:

“Böylesi olayların Türkiye'de bir daha yaşanmamasını diliyorum. Mısır'da Mursi'nin taraftarlarına, devletin güvenlik güçlerinin silahlı kuvvetlerinin uyguladığı şiddeti eleştirirken bu şiddetin karşısına dikilirken Türkiye'deki güvenlik güçlerinin meydanlardaki gençlere uyguladığı şiddet karşısında güvenlik güçlerinin şiddetini kutsayanlar polisim kahramanlık destanı yazdı diyenler bu tablodan üzüntü duymalıdır. Vefat edenlere Allah'tan rahmet dilemeyi bile esirgeyenler Türkiye'de demokrat olamazlar. Onlar hiçbir zaman demokrasi ve özgürlük getiremez."

 

HALKIN İLE HÜKÜMETİN GÜNDEMİ TAMAMEN FARKLILAŞMIŞTIR 

"17 Aralık" operasyonuyla ilgili 4 bakan hakkında hazırlanan fezlekelerin meclise geldiğini hatırlatan Hamzaçebi, şunları söyledi:

“Bir süreden beri gündemde olan ve TBMM'ye intikal etmiş olan fezlekeler vardır. 4 bakanla ilgili olarak savcılar tarafından hazırlanan fezlekeler 28 Şubat günü TBMM'ye intikal etmiştir. TBMM o tarihte ve ertesi gün açık olduğu halde genel kurul çalışmalarına devam ettiği halde TBMM başkanı tarafından bu fezlekeler genel kurulun bilgisine sunulmamış yani okunmamıştır. 17 Aralık 2013 tarihinden bu yana Türkiye'nin gündemi tamamen farklılaşmıştır. Bir yandan gündemi sarsan yolsuzluk iddiaları öte tarafından iddialar karşısında yolsuzluğu ortaya çıkarma değil tam tersine örtmeye, perdelemeye çalışan bir hükümet. Karşıt iki tutum Türkiye'nin gündeminde yer almıştır. Halkın ile hükümetin gündemi tamamen farklılaşmıştır. Yani yolsuzluk iddialarını açığa çıkmasını, bunun soruşturulmasını , sorumlu bulunanların yargıya intikal etmesini beklerken tam tersine bir anlayışla bu iddiaları örtmeye çalışmaktadır. 17 Aralık tarihinde yazılmış fezlekeler neredeyse 3 ay dolduğu takdirde Adalet Bakanlığı ile TBMM arasında savcılar arasında gidip gelmiştir."

MHP OLUMLU GÖRÜŞLERİNİ YANİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA GELECEKLERİNİ SÖYLEDİLER
Hamzaçebi, fezlekelerin 28 Şubat'ta meclise geldiğini ancak okunmadan meclisin tatile sokulduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

 “Biz CHP grubu olarak bunun önüne geçmek, fezlekelerle ilgili hem milletin hem parlamentonun bilgi sahibi olmasını sağlamak ve meclis soruşturma sürecini başlatabilmek amacıyla 18 Mart günü Salı günü olağanüstü toplantıya çağırıyoruz. Bu çağrıyla ilgili olarak muhalefet partileri ve bağımsız milletvekilleriyle görüştüm. MHP olumlu görüşlerini yani olağanüstü toplantıya geleceklerini söylediler. BDP konuya olumlu baktıklarını ama kendi yetkili organlarında değerlendireceklerini ifade ettiler. Bağımsız vekillerde bu toplantıya katılacaklarını ifade ettiler. Ben bu toplantıya katkı verecek tüm siyasi partilere ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum. 18 Mart tarihini öneriyoruz. TBMM başkanı farklı bir tarih belirleme yetkisine sahip ama 7 gün içinde bizim talebimizin gereğini yapmak, yani TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırmak zorundadır. Seçimler olmadan bu fezlekeler mecliste okunacak tüm vekillerin ve Türkiye'nin bilgisine sunulacaktır. Yani bu fezlekeleri, onun ekindeki soruşturma evrakını parlamentodan ve milletin gözünden kaçırma girişimi başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Fezlekelerin okunmasından sonra meclis soruşturma süreci başlayacaktır. Ben öyle tahmin ediyorum ki olağanüstü toplantı çağrısı gündemine Adalet ve Kalkınma Partisi de uyacaktır. Onların da bu toplantıya katılacaklarını tahmin ediyorum. Bu kadar önemli konu Türkiye'nin gündemindeyken fezlekeler meclise gelmişken bunların okunmasında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kaçınabileceğini tahmin etmiyorum, buna ihtimal vermiyorum."


“GENEL GÖRÜŞME AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ"
Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, fezlekelerin okunmasına kadar olan sürecin nasıl işleyeceğiyle ilgili bir soruya, “Olağanüstü toplantı çağrısı gündeminde fezlekelerin okunması olacaktır. Okunmasına bağlı olarak genel görüşme açılmasını talep ediyoruz. Sadece fezleke okunmasından ibaret bir gündemi meclis başkanı iç tüzük maddelerine dayanarak öteleme imkanına sahip olabilir. Oysa bir genel görüşme önergesi olunca fezlekelerin okunması yanında bu öteleme mümkün olmayacaktır. Okunduktan sonra da böylesi bir genel görüşmeyle parlamentonun ve toplumun bilgilenmiş olması önemlidir. Bunu önemsiyoruz" yanıtını verdi. .

MİLLETİN GÖZÜNDEN HİÇ KİMSE HİÇBİR ŞEY KAÇIRAMAZ
“Fezlekelerin bir türlü gelememesini neye bağlıyorsunuz?" sorusuna Hamzaçebi, şu yanıtı verdi: 

“Daha evvel savcılar bakanlarla ilgili fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na gönderdiler. Uzun bir süre tuttu sonra savcılara iade etti. Adalet Bakanlığı'nın bunları tutma yetkisi yoktur. Sayın bakanın açıklamaları 'biz bu fezlekeleri inceledik. Buradaki kişisel suçlar var mı?' diye. ' Olsaydı bu suçları ayıklayacaktık'. Böyle bir gerekçeyi makul bulmuyoruz. Çünkü soruşturma istenen kişi bakandır. İstenen soruşturma meclis soruşturmasıdır. Göreviyle ilgili işlediği suçlardan söz edilmekte bu fezlekelerde. Kişisel suçlarla yani milletvekili sıfatıyla ilgili bir suç olsaydı zaten savcılar dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunurlardı. Böyle bir talep olmadığına göre Adalet bakanının biz bunları inceliyorduk açıklamasını hiçbir şekilde makul bulmuyorum. Bu tamamen soruşturma sürecini baltalamaya, bunu engellemeye yönelik açıklamadır. Bazı savcılar da yine bakanlar hakkında yine başka nedenlerle örneğin cumhuriyet savcısına baskı yapılmasıyla ilgili bir tutumu da doğrudan TBMM başkanlığına intikal ettirdiği halde TBMM başkanlığı da bunu ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade etmiştir. Yani hem meclis hem adalet bakanlığı görevini yapmamıştır ama milletin gözünden hiç kimse hiçbir şey kaçıramaz. Ortada bir gerçek varsa suç varsa, suç iddiası varsa bu mutlaka soruşturulur. Bunu engellemek mümkün değildir. Gerçekler toprağa bile gömseniz toprak altında bile ilerlemeye devam ederler."
FEZLEKELERDE VAR OLAN BİR ŞEYİ KİMSE SAKLAYAMAZ
“Fezlekeleri inceleme fırsatı buldunuz mu?" sorusu üzerinde  CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi şöyle konuştu:

 “Hayır fezlekeler bizim bilgimize sunulmadı. Bütün mesele orada. Fezlekelerin TBMM başkanlığına geldiğini öğrendikten sonra meclis başkanlığına CHP grup başkanlığı olarak başvuruda bulunduk. Yazılı başvuru ile bu fezlekeleri hem siyasi parti grup başkanvekillerinin hem de vekillerin incelememesine sunulmasını istedik. Ancak şu ana kadar meclis başkanı bizim bu talebimize cevap vermedi. Bizde bu nedenle olağanüstü toplantı çağrısı yapıyoruz. Fezlekelerde var olan bir şeyi kimse saklamayız. Tahrip edilmiş midir kaçırılmış mıdır şeklindeki görüşlere ihtiyatla yaklaşıyorum çünkü bunların bir örneği savcılarda vardır. Kimse bu belgelerle oynama örtme imkanına sahip olamaz. Öyle niyet edebilirler gayretler o yöndedir ama başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Olağanüstü toplantı günüde bütün bunlar milletimizin bilgisine sunulacaktır."

PROVOKASYON UYARISI
“Berkin Elvan için yapılan protestoların provokatif eylemlere dönüşmemesi için ne tür çağrıda bulunursunuz?" sorusuna Hamzaçebi, şu yanıtı verdi:

 “Bütün vatandaşlarımız, gençlerimize sağduyu tavsiye ediyorum. Seçime doğru giderken elbette Elvan'ın ölümü nedeniyle gençlerimiz, vatandaşlarımız hissiyatlarını ifade edecektir. Bu çok doğaldır. Bunu önlemek mümkün değildir. Bunu yapmayın demek doğru değildir. Doğal tepkilerini ifade edeceklerdir ama hiçbir şekilde provokasyona gelmemililer, gelmeyeceklerine ben inanıyorum çünkü provokasyon hükümetin işine gelen bir şeydir. Buna hiç kimse prim vermemelidir. Bu hassas dengeye bütün gençlerimiz buna dikkat etmelidir. Ben bunu rica ediyorum."

SB (MK) (FOTOĞRAFLI)