OSMANİYE'nin Kadirli İlçesi'ndeki Karatepe Köyü'nde gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarla 'Aslantaş Açık Hava Müzesi'ni oluşturan Halet Çambel, kurduğu müzede yapılan törenle anıldı.

Geçtiğimiz pazar günü yaşamını yitiren Halet Çambel için düzenlenen anma törenine, Kadirli Kaymakamı Necip Çakmak, Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan, Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Hakan Bozgedik, ünlü yönetmen Arif Keskiner, yazar Turhan Günay, sinemacı Hamdi Çakır ve Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk ile çok sayıda davetli katıldı.

SON ANLARINI ANLATTI

Halet Çambel'i ölmeden birkaç saat önce gören Arif Keskiner, törende yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Bize Halet ablayı, 'Karatepe'de bir kadın var, ayağı şalvarlı, sıtmanın yaygın olduğu dönemde elinde iğneler köy köy dolaşan, okuma yazma seferberliğini tek başına sürdüren bir kadın' olarak anlattılar. Geçen cumartesi günü saat 17.00'de Halet ablayla beraberdim. Bir iki arkadaşımla ziyarete gittik. Halet abla yatıyordu ama haberi vardı geleceğimizden. Onun çok sevdiği tatlılardan almıştım, sütlü tatlıları çok severdi. Eve gelen birisinden Halet ablaya grip bulaşmış o gribi kaldıramadı. Konuşamıyordu. Ona tatlılardan iki kaşık yedirdik. Halet ablama ben Osmaniye'ye gidiyorum bir isteğin var mı diye sordum konuşamıyordu. Selamlarını götüreceğim dedim Osmaniye'ye, başını salladı. O günün sabahında saat 05.00'da Halet abla yüreğini teslim etti."

'DEĞİŞİKLİĞE İZİN VERMEDİ'

Kaymakam Necip Çakmak ise, "Yıllarını bir höyükte geçirerek bir tarihin gün yüzüne çıkarmasına adamış olan Halet Çambel'i tanımak ve tanışmak için bir kaç kez fırsat buldum. Ancak talihsiz bir kaza sonucu ayağı kırılmıştı. Sağlık sorunları nedeniyle tanışamadık. Buradaki müze çevresinde bazı değişiklik yapmak istedik ancak bize izin vermedi. 'Doğal yapısı bozulmasın' dedi. Bizlerde onun isteklerini geri çevirmedik" diye konuştu. Şiirlerin okunduğu anma törenine katılanlar daha sonra müzeyi gezdi.

EE (YB/SSA) ( FOTOĞRAF)