Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - HAKKARİ Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. İsmail Uluçay tarafından yapılan araştırma sonucunda eklem bacaklıların yeni bir cinsi bulundu. Yeni cinse 'Starchia Hakkariensis' ismi verildi.
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Biyolog Yrd.Doç.Dr. İsmail Uluçay Hakkari dağlarında yaptığı raştırmalar sonucu eklem bacaklıların bir türü olan Akarlar'ın yeni bir cinsini buldu. 1 yıllık çalışma ardından Hakkari il merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Üzümcü Köyü'nde keşfedilen Akar türünün dünyadaki 11'inci cinsi olduğu belirtildi. Yrd.Doç.Dr. İsmail Uluçay, bulduğu yeni cinse 'Starchia Hakkariensis' ismini verdiğini belirterek, araştırma makalesinin uluslararası International Journal Of Acarology Dergisi'nde yayınlanıp litaretüre girdiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Uluçay, şöyle dedi:
"Hakkari; bu alanda hiç çalışılmamış ve el değmemiş bir bölgedir. Bu tür üzerinde yaklaşık 1 yıldır çalışıyorum. Hakkari’nin dağlarında dolaştım ve en sonunda Hakkari’nin Üzümcü Köyü'nde bulduğum ve 'Starchia Hakkariensis' ismini verdiğim eklem bacaklı Akar'ı keşfettim. Bakir olan bu bölgede çalışma yapılması halinde farkıl türlerde keşfedeceğimize inanıyorum."

BD(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)