Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - HAKKARİ Belediyesi tarafından 2013'te yaptırılan bir parka, Süryani patrik Morşimo'nun kız kardeşi olan Surma Hanım adı verilerek, açılışı yapıldı.
Açılışa Süryani olan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ve partililer katıldı. Parkın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından konuşan Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Süryanilerle kardeşliği pekiştirmek için parka Süryani Asıllı Surme Hanım ismini verdiklerini söyledi.
Açılışa katılanları Kürtçe ve Süryanice selamlayan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Hakkari'de böyle bir parkın açılmasının barış ve kardeşliğe vesile olacağını söyledi. Bölgedeki halkların yıllarca birlikte yaşadığını ve ayrılmasının imkansız olduğunu anlatan Dora, "Bugün bu parkın açılışı da bunun bir işaretidir. Evet tabi ki, tarihte acılar yaşanmıştır. Biz ancak tarihimizle yüzleştiğimizde özgürleşebileceğimize inanıyoruz. Bugün burada sayın Öcalan'ın da işaret ettiği, demokratik bir cumhuriyette bütün farklı inançların, farklı kültürlerin bir arada yaşaması, demokratik bir cumhuriyetin inşası için mücadele ediyoruz" dedi.
Süryanilerin topraklarına geri dönmesini isteyen Milletvekili Dora, "Avrupa'da , ABD'de Irak'da, Suriye'de, Lübnan'da diasporada yaşayanların artık bir mazeretinin kalmadığını düşünüyorum. İşte demokratik siyasetin önü açılmıştır. İşte bugün Asuri, Süryani halkı siyasete yavaş yavaş da olsa ısınmaya başlamıştır. Bugün biz bunun için buradayız. Artık gelin köylerinize dönün ve anavatanınıza sahip çıkın. İşte bugün tarihte büyük bir rol oynamış Patrik Morşimo'nun kız kardeşi olan Surma Hanım isminin bu parka verilmesi tarihi bir dönemeçte olduğumuzun göstergesidir" dedi.
Açılış töreni Fekiye Teyran Kültür Merkezi korosu, Erbane grubunun müzik dinletisi ve davul zurna eşliğinde halay çekilmesiyle son buldu.

BD(OB/ESM) (FOTOĞRAFLI)